Încrederea afaceriştilor germani în economie a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani

Autor: Vlad Popescu 27.08.2012

Institutul de cercetare economică Ifo de la Munchen a anunţat luni, în raportul lunar privind încrederea din mediul de afaceri, bazat pe un sondaj în rândul a 7.000 de directori executivi din Germania, că indicele încrederii a scăzut la cel mai redus nivel din martie 2010.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut în trimestrul al doilea cu 0,3% faţă de primele trei luni ale anului, după o rată de expansiune de 0,5% în primul trimestru, criza datoriilor de stat afectând cererea pentru exporturile companiilor germane, care în consecinţă au amânat investiţiile.

Exporturile către pieţe din afara Europei, aflate în creştere, şi consumul intern solid au izolat parţial Germania de criza din zona euro, însă Bundesbank a avertizat săptămâna trecută că incertitudinile care planează asupra continentului european ar putea încetini şi mai mult creşterea economică.

Moneda euro s-a apreciat luni dimineaţă la Frankfurt cu 0,1%, la 1,2423 dolari.

Investiţiile de capital din Germania au scăzut cu 0,9% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului. Investiţiile în echipamente şi utilaje au scăzut cu 2,3%, iar consumul din sectorul construcţiilor s-a redus cu 0,3%, potrivit institutului de statistică de la Berlin.

Commerzbank, a doua mare bancă germană, a anunţat recent că profitul va scădea "semnificativ" în a doua jumătate a anului, din cauza provizioanelor suplimentare constituite în urma încetinirii creşterii economice, care, mai mult, reduce cererea pentru diverse produse financiare.

Aproximativ 40% din exporturile Germaniei au ca destinaţie pieţe din zona euro.

Comisia Europeană estimează că Produsul Intern Brut al zonei euro se va contracta în acest an cu 0,3%, însă Bundesbank estimează pentru Germania o creştere economică de 1% din PIB în 2012, datorată în principal consumului intern. Şomajul din Germania se menţine la minimul ultimilor 20 de ani, de 6,8%.

Exporturile Germaniei în afara Europei sunt ajutate şi de deprecierea puternică a monedei euro, care a pierdut 13% faţă de dolar în ultimul an.