Vanguard Asset Management vrea să atragă investitori începători prin listarea primului ETF de la BVB

Autor: Stefan Musgociu 27.08.2012

Societatea de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management vrea să atragă investitori începători la Bursă prin listarea primului fond deschis de investiţii care va fi cotat pe piaţa din România, ETF BET Tradeville.

"ETF-urile pot fi o poartă de intrare pe bursă pentru investitori. Ele sunt pentru investitorii care nu au timp să îşi administreze portofoliul, dar nici nu au încredere să lase brokerul să le administreze portofoliul. Credem că va creşte interesul pentru acţiunile din indicele BET (care cuprinde cele mai lichide zece acţiuni de la BVB -n.r.), vrem să atragem noi investitori pe bursă prin lansarea ETF-ului", a declarat, luni, Mihaela Bîciu, directorul general al casei de brokeraj Tradeville, care deţine societatea de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management.

Prin cumpărarea de unităţi de fond emise de ETF BET Tradeville, investitorii începători la bursă pot avea o diversificare a portofoliului, cu costuri mai mici. Fondul replică structura indicelui BET, care este compus din cele mai lichide zece acţiuni listate la BVB, respectiv Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD - Groupe Societe Generale, Transgaz, Transelectrica, Biofarm, Bursa de Valori Bucureşti, Electromagnetica şi SSIF Broker.

"Când eşti investitor începător trebuie să îţi poţi diversifica portofoliul. Ai nevoie de timp, de bani mai mulţi, iar prin ETF reduci costurile şi timpul", a explicat Anca Dumitru, director general adjunct al Bursei de Valori Bucureşti.

Ea a adăugat că BVB discută şi cu alte societăţi de administrare a investiţiilor locale care vor să listeze un ETF. Totodată, este posibil ca la BVB să fie listate şi fonduri deschise de investiţii străine.

ETF BET Tradeville va fi listat miercuri la Bursa de la Bucureşti, iar casa de brokeraj Tradeville va fi market maker pentru unităţile de fond, plasând ordine de cumpărare şi vânzare, astfel încât investitorii să aibă constant contraparte.

Unităţile de fond ale ETF-ului vor avea în prima zi un preţ de referinţă de 5 lei/titlu, iar cotaţiile de cumpărare şi vânzare vor fi calculate în funcţie de valoarea unitară a activului net. Valoarea activului net va fi calculată în funcţie de cele mai recente cotaţie de la bursă a acţiunilor din portofoliu, la interval de un minut şi publicată la bursă.

Micii investitori vor putea cumpăra şi vinde unităţile de fond ale ETF-ului direct la bursă, iar investitorii instituţionali vor plasa ordinele de subscriere, prin intermediul Tradeville, direct la administratorul fondului. Când un client instituţional va decide să răscumpere unităţile de fond va primi în schimb un coş format din cele zece acţiuni din indicele BET, proporţional cu valoarea titlurilor răscumpărate, chiar dacă el a subscris cu bani unităţile de fond.

Valoarea iniţială a fondului este de 500.000 de lei.

Vanguard Asset Management speră ca în primele luni după listarea ETF-ului, rulajul zilnic să fie de 5.000 de euro pe zi, având în vedere că investitorii nu vor fi familiarizaţi cu acest tip de titluri.

Ulterior, estimările sunt ca activele fondului să crească cu 75.000 - 100.000 de lei în medie pe lună în primul an.

Legislaţia pieţei de capital din România permite în prezent lansarea de ETF-uri cu activ suport doar pe indici bursieri.

Exceptând ETF-ul, Vanguard Asset Management administrează şi activele a două fonduri de investiţii, Fondul Oportunităţi Naţionale şi Fondul Vanguard Protector. La finalul lunii iulie, cele două fonduri aveau active în valoare cumulată de 1,3 milioane lei.

Societatea de administrare a investiţiilor este deţinută de casa de brokeraj Tradeville, controlată de omul de afaceri Siminel Andrei. El deţine indirect, prin intermediul Annaliesse Investments Limited, 95% din titlurile Tradeville. Andrei este managerul New Century Holdings Advisors, compania care adminstrează fondul de investiţii Broadhurst Investments.