Tradeville mizează pe tranzacţii de 5.000 euro/zi cu primul ETF listat

Autor: Roxana Pricop 27.08.2012

Casa de brokeraj Tradeville se aşteaptă ca primul fond deschis de investiţii tranzacţionabil de pe piaţa locală ETF BET Tradeville să atragă tranzacţii zilnice de 5.000 euro (22.300 lei) în primele luni de la cotarea sa la bursa din Bucureşti, în special din partea investitorilor începători.

Fondul ETF BET Tradeville (simbol bursier TVBETETF) se va lista mâine, 29 august, la bursă, devenind astfel primul fond deschis de investiţii tranzacţionabil de pe piaţa locală. Prin această listare, bursa locală va intra în rând cu bursele din regiune unde lansarea acestui tip de fonduri a început încă din 2006, cum este cazul Ungariei, sau din 2010, cum este cazul Poloniei.

"Ne aşteptăm ca în primele luni după listare, până când investitorii se vor familiariza cu acest produs, tranzacţiile zilnice să fie de 5.000 euro", a spus Ovidiu Dumitrescu, şeful departamentului de cercetare din cadrul Tradeville.

Fondul este administrat de societatea Vanguard Asset Management, controlată de societatea de brokeraj Tradeville, şi are un portofoliu ce copiază structura indicelui BET, principala referinţă a Bursei de la Bucureşti.

BET-ul este compus din cele mai lichide şi urmărite acţiuni de pe bursă, respectiv Fondul Proprietatea, Banca Transilvania, OMV Petrom, BRD Groupe Société Générale, Transgaz, Transelectrica, Biofarm, Bursa de Valori Bucureşti, Electromagnetica şi Broker Cluj.

Odată listat, fondul ETF BET Tradeville va face bursa extrem de accesibilă pentru investitorii de rând, pentru că o unitate de fond va costa 5 lei.

O unitate de fond este şi suma minimă de investit. Altfel spus, atunci când un investitor cumpără de pe bursă o unitate de fond la ETF BET, el obţine expunere pe cele mai lichide zece companii listate plătind doar 5 lei.

Potrivit calculelor ZF, pentru a cumpăra direct de pe bursă acţiunile cuprinse în BET, un investitor are nevoie de cel puţin 1.400 lei, fără însă a respecta ponderile de repre zentare în indice.

"ETF-urile pot fi o poartă de intrare pe bursă pentru investitori. Ele sunt pentru investitorii care nu au timp să îşi administreze portofoliul, dar nici nu au încredere să lase brokerul să le administreze portofoliul", a spus Mihaela Bîciu, directorul general al casei de brokeraj Tradeville.

Acest tip de fond se adresează şi investitorilor instituţionali, aşa cum sunt fondurile de investiţii şi fondurile de pensii, care îşi pot lua expunere pe acţiunile din BET prin achiziţia unei unităţi de fond cu costuri mai reduse.

Valoarea iniţială a activelor fondului este de 500.000 de lei, însă Tradeville vrea să crească valoarea activelor cu încă circa 75-100.000 lei pe lună prin atragerea de subscrieri din partea investitorilor instituţionali.

Investitorii instituţionali vor putea cumpăra unităţi ETF direct de la administratorul fondului, însă sunt obligaţi să cumpere cantităţi mari în blocuri de câte 10.000 de unităţi (valoare 50.000 lei). Investitorii persoane fizice vor putea cumpăra unităţi ETF doar de pe bursă.