IAC a cumpărat About.com de la New York Times pentru 300 milioane dolari cash

Autor: Andreea Mindrila 27.08.2012

Compania americană de Internet IAC/InterActiveCorp condusă de Barry Diller a cumpărat divizia de digital About.com de la New York Times pentru suma de 300 milioane dolari cash, în acest mod compania extinzându-şi business-ul care include site-ul Ask.com, scrie Bloomberg.

Tranzacţia se va finaliza în următoarele câteva săptămâni, potrivit unui anunţ al New York Times. IAC a supralicitat oferta de 270 milioane dolari făcută de compania Answers, potrivit unei persoane apropiate situaţiei, care nu a vrut să-şi dezvăluie identitatea pentru că discuţiile au fost private.

În urma acestei vânzări publisher-ul va putea să se focuseze pe creşterea şi dezvoltarea brandurilor la nivel local, naţional şi global", potrivit unei declaraţii a preşedintelui New York Times, Arthur Sulzberger.

About.com, care se bazează pe freelanceri pentru crearea conţinutului, s-a străduit să atragă un număr cât mai mare de vizitatori şi să-şi majoreze încasările din publicitate. Pe de altă parte, veniturile obţinute de IAC din motorul de căutare Ask.com şi celelalte site-uri din portofoliu au crescut trimestrul trecut cu 46% până la 348,8 milioane dolari.

Directorul executiv al IAC, Greg Blatt, spune că site-ul About.com va deveni mult mai profitabil alăturându-se business-ului Ask.com.

"Natura complementară a celor două site-uri va contribui la dezvoltarea lor şi astfel anticipăm că About.com va fi mult mai profitabil ca parte a Ask.com şi IAC decât a fost în ultimii câţiva ani", spune el.

New York Times a renunţat la mai multe afaceri şi s-a focusat pe principalul brand media. Compania a vândut anul acesta participaţiile de la Fenway Sports Group, proprietarul Boston Red Sox, pentru 93 milioane de dolari şi a finalizat vânzarea diviziei regionale a ziarului obţinând 143 milioane dolari. Publisher-ul mai deţine ziarele Boston Globe şi Worcester Telegram & Gazette.

New York Times a achiziţionat în anul 2005 site-ul About.com pentru suma de 410 milioane dolari. Veniturile obţinute de site au scăzut trimestrul trecut cu 8,7% până la 25,4 milioane dolari,.

IAC, înfiinţat de către miliardarul în vârstă de 70 de ani Barry Diller, include şi site-urile de întâlniri match.com şi OKCupid şi deţine un pachet de control din acţiunile Newsweek/ Daily Beast Co.

Acţiunile IAC au crecut cu mai puţin de 1%, până la 51,50 dolari pe 24 august. Cotaţiile acţiunilor Times s-au majorat cu 1,7% atingând valoarea de 9,22 dolari.