Apare prima reţea privată de centre pentru cancer: acţionarii Amethyst investesc 40 mil. euro în patru clinici

Autor: Ioana David 28.08.2012

Un grup de oameni de afaceri, printre care şi Ludovic Robert, unul dintre acţionarii gru­pului A&D Pharma, va deschide în primele zile ale lunii septembrie clinica de oncologie Amethyst în urma unor investiţii de apro­xi­ma­tiv 10 - 15 mil. euro, potrivit unor surse din indus­trie.

Clinica va avea o capacitate de tratament de 1.500 - 2.000 de cazuri pe an (tratamentul pen­tru o persoană necesită 30-35 de şedinte) şi face parte dintr-o reţea de patru centre ce ur­mea­ză să fie dezvoltată de acţionari în ţară, în urma unor investiţii de aproximativ 40 mil. euro. Totodată, proiectul ar putea fi replicat şi în alte ţări din regiune, au mai spus sursele citate. Dacă planurile acţionarilor Amethyst se vor concretiza, aceasta va fi prima reţea de cen­tre de oncologie din ţară, segment desco­pe­rit de puţin timp în România de firmele private.

Cine mai are centre private de oncologie

Anul acesta a fost finalizată o investiţie de 24 mil. euro în Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic din Braşov, în care lucrează aproximativ 100 de oameni, proiect dezvoltat de cinci oameni de afaceri. Spitalul din Braşov este deţinut de Gheorghe Duţu, Sorin Grigorescu, Raluca Butuza, Răzvan Tudose şi Radu Pintea. Până acum, spitalul din Braşov este cea mai mare investiţie privată pentru bolnavii de cancer.

Totodată, în Bucureşti funcţionează centrul OncoFort, parte a reţelei Gral Medical, afacere de familie controlată de Robert şi Georgeta Şerban.

Prin aceste investiţii sunt vizaţi în principal pacienţii care mergeau la tratament în străinătate.

Potrivit datelor ZF, în jur de 3.000 - 4.000 de români caută tratament oncologic în state precum Turcia, Germania, Franţa, Austria sau Ungaria, unde preţul unui tratament este în jur de 10.000 - 15.000 de euro. În aceste condiţii, rezultă că bolnavii de cancer chletuiesc aproximativ 30 milioane de euro pentru tratament în străinătate (la care se adaugă costurile de deplasare şi alte cheltuieli).

Dintre centrele de la stat, cel mai mare este Institutul Clinic Fundeni. Ministerul Sănătăţii are în derulare de mai mult timp un proiect de ordinul zecilor de milioane de euro într-un Institut Regional de Oncologie la Iaşi.

În România, aproximativ 70.000 de noi cazuri de cancer sunt diagnosticate anual.

Amethyst ar putea ajunge la afaceri de peste 10 mil. euro

În condiţiile în care capacitatea de tratament este de aproximativ 1.500 - 2.000 de cazuri anual, iar preţul mediu este de aproximativ 7.500 de euro, rezultă că afacerile Amethyst după un an integral de furnizare ar putea să treacă de 11 milioane de euro.

Potrivit infor­ma­ţiilor ZF, în cadrul clinicii lucrează în jur de 40 de angajaţi, iar la finalul celor patru proiecte compania ar putea ajunge la 200 de angajaţi.

Apro­xi­ma­tiv jumă­tate din investiţia de 10 mil. euro ne­cesară dezvol­tării primului cen­tru a fost fur­nizată de BCR, in­stituţie ce a fi­nanţat patru pro­iecte.

Recu­pe­rarea in­vestiţiei s-ar putea rea­liza într-un int­er­val de şase - opt ani.

Medicul-şef al Amerhyst este Ioan Cristian Chiricuţă, care a lucrat în afara ţării în Germania timp de 30 de ani şi care s-a întors în Ro­mânia cu ideea de a dezvolta un astfel de centru. Într-o broşură de promovare a cen­tru­lui se arată că există un parteneriat cu Centrul Oncologic Metz din Franţa.

Cine este Ludovic Robert, unul dintre acţionarii centrului

Ludovic Robert, 40 de ani, este unul dintre fon­datorii A&D Phar­­ma, cel mai mare grup din industria locală a medicamentelor, care anul acesta ar putea trece de afaceri consolidate de 800 mil. euro.

Partenerii săi în cadrul A&D Pharma sunt Walid Abboud, Michel Eid şi Roger Akoury, toţi patru începând să dezvolte afacerea în 1994. Ei sunt oameni de afaceri extrem de discreţi, nu dau interviuri şi nu apar la evenimente publice, dar pot fi consideraţi cei mai puternici oameni din industria locală a medicamentelor.

În pofida faptului că încă de la începutul afacerii cei patru au fost mereu uniţi, prima "ru­p­tură" a apărut anul trecut, când Lu­do­vic Ro­bert a renunţat la po­ziţia pe care o ocupa în boar­dul A&D Pharma, miş­care surprin­zătoare.

O piaţă de jumătate de miliard de euro

Piaţa ser­vi­ciilor medicale pri­vate se rid­i­că la aproximativ ju­mă­tate de miliard de euro, iar anul acesta ar putea creşte cu 8% şi din 2013 ar urma să accelereze la peste 20% dacă vor intra în vigoare unele reglementări din domeniu, arată da­tele companiei de cercetare PMR.

Cei mai mari jucători de pe piaţa serviciilor me­­di­cale private sunt MedLife, Me­di­cover, Regina Maria, Sanador, Gral şi alţii.