Cele mai importante decizii ale Curţii Constituţionale din ultimii cinci ani, care au influenţat direct şi decisiv mediului politic şi guvernamental

Autor: Iulian Anghel 28.08.2012

Parlamentul a acceptat ieri decizia CCR privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui. Drept urmare, Traian Băsescu s-a întors astăzi la Cotroceni. Însă această decizie este contestată nu doar de USL, ci şi de o parte a judecătorilor instanţei de contencios constituţional.

De-a lungul vremii, Curtea Constituţională a emis decizii surprinzătoare sau neaşteptate, de multe ori contoversate, dar cu o puternică semnificaţie pentru factorul politic şi chiar pentru politica economică a Guvernului. Iată principalele astfel de decizii luate de Curte în ultimii cinci ani.

Iulie 2012

Curtea Contituţională decide că preşedintele poate fi demis în urma unui referendum, doar dacă la vot vin jumătate plus unul din numărul cetăţenilor înscrişi pe listele electorale.

Iunie 2012

Curtea Constitutionala decide că preşedintele este cel care reprezintă România la reuniunile Consiliului European, iar premierul participă doar când are o delegare expresă în acest sens din partea şefului statului. Premierul Victor Ponta nu respectă decizia Curţii şi merge la Bruxelles la summit-ul UE. Conflictul politic intră în faza letală, care culminează cu suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu de către Parlament.



Iunie 2012

Curtea decide că legea votului uninominal pur pentru legislative, propuă de USL, este neconstituţională întrucât nu respectă voinţa cetăţenilor care la referendumul din 2009 organizat odată cu alegerile prezindeţiale s-a pronunţat pentru introducerea Parlamentului unicameral. Drept urmare, alegerile din toamnă nu vor fi organizate după sistemul votului uninominal pur.

Aprilie 2012

Curtea Constituţională decide că impunerea unei contribuţii de 5,5% pentru sănătate pentru pensiile mai mici de 740 de lei, nu este legală. Guvernul este obligat să dea înapoi banii celor cărora le reţinuse diferite sume prin această impozitare.

Ianuarie 2012

Legea comasării alegerilor locale cu cele legislative decisă de Guvernul Boc prin angajarea răspunderii este declarată neconstituţională pe motiv că o persoana care candidează la alegerile locale nu mai poate candida şi pentru parlamentare, ceea ce-i îngrădeşte drepturile constituţionale. Drept urmare alegerile rămân despărţite.

Iunie 2010

Tăierea pensiilor cu 15% anunţată de preşedintele Traian Băsescu este declarată neconstituţională pentru că, spun judecătorii, pensia este un drept câştigat, iar dacă statul a administrat prost banii nu este treba pensionarilor. Tăierea salariilor bugetarilor cu 25% este declarată constituţională.

Iunie 2010

Curtea decide că recalcularea pensiilor speciale decisă de Guvern este constituţională, cu excepţia recalculării pensiilor magistraţilor pentru că magistraţii au "statut constituţional", iar ceilalţi "statut legal".

Februarie 2008

Curtea Constituţională îi dă dreptul preşedintelui să refuze propunerea premierului pentru desemnarea unui ministru, lucru nemaintâlnit până atunci.

"În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană."
Se întâmpla în timpul "războiului" dintre preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu, după ce şeful statului refuzase să o accepte pe Norica Nicolai ca ministru.