Polonezii de la Viking Pruszynski: 80% din vânzări au mers anul trecut în proiecte de renovări

Autor: Andreea Neferu 28.08.2012

Producătorul de ţigle metalice Vi­kingPro­fil, preluat în 2008 de grupul polonez Pruszynski de la oamenii de afaceri Marius Ghenea şi Radu Mircescu, şi-a majorat vân­zările cu 15% în primul semestru al acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Am investit în marketing, în promovare audio şi TV, am investit în parteneri şi am încercat să urmărim o strategie prin care să ne adaptăm pieţei şi condiţiilor ei", astfel explică Grzegorz Siudyla, directorul general al VikingProfil, avansul cifrei de afaceri din primele şase luni.

În acest context, compania estimează pentru anul acesta un business în creştere cu circa 20%, până la aproape 60 de milioane de lei (13,6 milioane de euro).

"Pe plan autohton, societăţile de con­strucţii îşi planifică execuţia în aşa fel încât aco­perişurile clădirilor aflate în lucru să fie montate înainte de începerea sezonului rece, astfel încât lunile iulie-octombrie sunt cel mai propice interval pentru efectuarea livrărilor", mai spune Siudyla, explicând astfel de ce se aşteaptă ca ritmul de creştere al afacerilor pentru întreg anul 2012 să fie mai mare decât pentru primele şase luni.

În mod tradiţional, doar 25-30% din vânzările de învelitori pentru acoperişuri se realizează în primul semestru.

Renovările, secretul afacerilor în creştere

VikingProfil a avut anul trecut un avans spectaculos al cifrei de afaceri, de aproape 45%, cea mai mare parte a vânzărilor dato­rându-se lucrărilor de renovare, în condiţiile în care piaţa locuinţelor noi a rămas îngheţată. "În contextul economic şi investiţional al anu­lui anterior, când nu au fost demarate pro­iecte noi, din cauza lipsei de fonduri, cea mai im­por­tantă contribuţie în cifra de afaceri au avut-o lucrările de renovare: aproape 80% din vân­zările totale de ţiglă metalică", a mai spus Siudyla.

Piaţa învelitorilor de acoperiş, formată din segmentele de ţiglă metalică, ţiglă din beton, ţiglă ceramică, bitum sau tablă ondulată, se ridică la circa 125 de milioane de euro, potrivit estimărilor companiei.

VikingProfil are în prezent o capacitate de producţie de 7 milioane de metri pătraţi şi anunţa la finalul anului trecut că vrea să investească 1,5 milioane de euro într-o nouă hală de producţie la Filipeştii de Pădure (judeţul Prahova), proiect ce ar urma să fie gata în 2013. Compania are în prezent linii de producţie la Filipeştii de Pădure şi la Craiova.

De unde vine cererea?

VikingProfil are parteneriate de distribuţie cu peste 200 de companii, iar din punct de vedere geografic cele mai multe comenzi provin din partea de nord-est a României (34%), din sud (20%) şi sud-est (19%). De asemenea, subsidiara locală a polonezilor a început să exporte anul trecut şi pe piaţa din Republica Molodva prin intermediul unui importator.

Blachy Pruszynski, cel mai mare producător de ţigle metalice din Polonia, a intrat pe piaţa locală în 2008 prin preluarea companiei VikingProfil în urma unei tranzacţii de 1,7 milioane de euro de la Marius Ghenea, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români şi preşedintele grupului de firme FiT Distribution, şi Radu Mircescu, fondatorul afacerii VikingProfil în 2006, care deţineau 51%, respectiv 49% din companie.

După preluare, polonezii au achiziţionat la finalul anului 2008 un teren de 20.000 de metri pătraţi în localitatea Filipeştii de Pădure, cu un spaţiu industrial de 2.000 de metri pătraţi, unde se află în prezent şase linii de producţie - patru de ţigle metalice şi două de tablă cutată.

Blachy Pruszynski, companie deţinută de omul de afaceri polonez Krystof Pruszynski, activează în Polonia, Ucraina, România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi are birouri în Statele Unite pentru activităţile internaţionale, înregistrând în 2009 afaceri de 700 de milioane de zloţi (175 milioane de euro), potrivit ultimelor informaţii dispo­nibile

Principalii competitori ai companiei VikingProfil pe piaţa locală sunt Ruukki (Finlanda), Lindab (Suedia), Megaprofil (Belgia) sau Coilprofil (Belgia).