Rusia, printre puţinele ţări unde cheltuielile militare cresc în criză

Autor: Ioana Nita 29.08.2012

Criza financiară globală nu a avut niciun impact negativ asupra cheltuielilor militare făcute de Rusia anul trecut, Moscova majorând bugetul destinat armatei cu 9,3% faţă de 2010, în timp ce alte şase ţări care alocă sume uriaşe pentru domeniul militar, Brazilia, Franţa, Germania, India, Marea Britanie şi SUA, şi-au redus acest tip de cheltuieli. Rusia este recunoscută pentru folosirea puterii militare, dacă nu direct, atunci prin etalarea acesteia, ca mijloc de intimidare, atunci când îşi urmăreşte interesele.

Anul trecut cheltuielile militare ruseşti au echivalat cu 3,9% din PIB, potrivit studiului realizat de Institutul Inter­naţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI). În 2011 bugetul alocat de Rusia pentru armată a fost de 71,9 mld. dolari - 4,1% din ce s-a cheltuit pentru apărare la nivel mondial. Cu această sumă, Rusia a depăşit Franţa şi Marea Britanie şi s-a clasat pe locul trei la nivel mondial în topul ţărilor care alocă cele mai multe resurse financiare pentru domeniul militar.

China se numără şi ea printre ţările care şi-au majorat chel­tuielile cu apărarea în 2011, aceasta ocupând locul doi în cla­sament, cu 143 mld. dolari - 8,2% din alocarea la nivel glo­bal. China a cheltuit pentru apărare echivalentul a 2% din PIB. Prima poziţie a fost ocupată de SUA, al căror buget pen­tru apărare s-a ridicat anul trecut la 711 mld. dolari, cu toate că în 2010 acesta au fost redus cu 1,2%.

Ponderea cheltuielilor militare americane în PIB a fost de 4,7%. Cheltuielile pentru apărare au totalizat 1.732 mld. dolari la nivel mondial, cele efectuate de SUA reprezentând 41%.

Principalul motiv, oficial, pentru care Rusia şi-a mărit bu­getul pentru armată este că intenţionează să modernizeze 70% din armamentul ţării din era sovietică, pentru aceasta fiind necesare cheltuieli de peste 600 mld. dolari în următorii zece ani. Proiectele de buget indică o creştere de 53% a chel­tuielilor militare până în 2014. Planul de creştere a fost sus­ţinut de ministrul de finanţe Alexei Kudrin din perioada man­datului de preşedinte al lui Dmitri Medvedev, notează RT. Analiştii sunt însă sceptici cu privire la capacitatea in­dustriei de a atinge aceste ţinte ambiţioase după perioada de stagnare care a urmat prăbuşirii Uniunii Sovietice. În pri­vinţa vânzărilor de armament, în 2011 Rusia a semnat contracte de 4,8 mld. dolari, fiind astfel cu mult în urma Statelor Unite, care şi-au triplat vânzările de arme faţă de 2010 la 66,3 mld. dolari, conform unui studiul al Congresului American, pre­luat de New York Times. Acesta este cel mai înalt nivel înre­gistrat din 2008 până în prezent, notează Thomson Reuters.

În consecinţă, piaţa globală de armament, evaluată la 85,3 miliarde dolari în 2011, este dominată în proporţie de 78% de SUA. Principalul cumpărător al armamentului american a fost Arabia Saudită, care a achiziţionat arme de 33,4 mld. dolari.