Leul a recâştigat peste 4% din pierderea suferită în faţa euro

Autor: Razvan Voican 28.08.2012

Cursul leu/euro a acumulat o scădere de 4,1% faţă de vârful de 4,6481 lei pentru un euro calculat de BNR pe 3 au­gust, în plină criză politică, paritatea revenind spre nivelurile din perioada mai - iunie.
BNR a calculat ieri un curs de 4,4571 lei/euro, leul con­ti­nuând să se aprecieze după ce întărirea de luni fusese explicată in­clusiv pe seama tranzacţiilor mai reduse în condiţiile în care pia­ţa de la Londra fusese închisă.

Cotaţiile de pe piaţa valutară au rămas sub nivelul de 4,46 lei/euro în a doua jumătate a şedinţei de tranzacţionare, în timp ce dobânzile ROBOR de pe piaţa interbancară au cobo­rât uşor cu toate că injecţiile de lichiditate prin operaţiunile repo au rămas plafonate la 4 mld. lei.

Actuala conjunctură sugerează că BNR a reuşit să închidă epi­sodul de depreciere rapidă a leului, readucând cursul la ni­veluri suportabile din punctul de vedere al clienţilor cu credite în valută fără a provoca creşteri persistente ale dobânzilor la lei.

Unii comentatori continuă să se îndoiască de sustenabilitatea revenirii leului, Raiffeisen de exemplu menţinând o prognoză de curs de 4,60 lei/euro pentru septembrie, respectiv de 4,65 lei/euro pentru decembrie.
Evoluţia dobânzilor la lei are o importanţă crucială pentru Ministerul Finanţelor, care nu-şi poate permite majorări ale costului cu dobânzile care oricum este ridicat. Luna august a fost cea mai slabă din acest an pentru Trezoreria statului, cu trei licitaţii de titluri de stat eşuate din cinci programate, fiind de presupus că în acest context a continuat erodarea rezervei de lichidităţi în valută.

Zilele acestea responsabilii Trezoreriei s-au întâlnit cu bancherii pentru a discuta structura programului de emisiuni din luna septembrie, astfel încât să se ajungă la o armonizare a poziţiilor. De asemenea, în piaţă s-au conturat aşteptări privind lansarea unei emisiuni de eurobonduri pe piaţa externă, o variantă luată în calcul fiind redeschiderea seriei de titluri scadente în 2018, care au fost plasate iniţial în 2008 cu un cupon de 6,5% pe an şi în sumă de 750 mil. euro.