Autorizaţiile pentru locuinţe au scăzut cu 3,3% la şapte luni

Autor: Cristi Moga 28.08.2012
În primele două luni de vară - iunie şi iulie - s-a menţinut ten­dinţa de uşoară scădere a numărului de autorizaţii eliberate pentru construirea de locuinţe, bilanţul la şapte luni indicând un regres de 3,3% faţă de perioada similară a anului trecut.

 

Astfel, în intervalul ianuarie-iulie au fost eliberate ceva mai mult de 22.000 de autorizaţii, cu circa 750 mai puţine decât în 2011, semn că investitorii din piaţa imobiliară nu se simt încă suficient de con­fortabil pentru a relua dezvoltarea de lo­cuinţe.

 

Drept dovadă, de la începutul anului în fiecare lună două autorizaţii din trei au fost eliberate pentru construirea de locuinţe în mediul rural, arată datele de la Statistică.

 

Regiunea nord-est a ţării, mai exact nor­dul Moldovei, zonă care în ultimii ani a fost sur­priza plăcută pe piaţa construcţiei de lo­cuinţe, a înregistrat în primele şapte luni cea mai importantă scă­dere în ceea ce priveşte numărul de autorizaţii emise după ce pri­măriile au eliberat cu 238 mai puţine avize.

 

 
În prima parte a zilei de ieri, Institutul Naţional de Statistică a anunţat o creştere cu 16,3% a numărului total de autorizaţii eliberate pentru construirea de locuinţe în primele şapte luni ale anului, până la nivelul de 26.540.

 

La sesizarea ZF, în urma consultării datelor pentru fiecare lună în parte, instituţia a revenit asupra comunicatului şi a modificat datele, precizând că "într-adevăr a fost o eroare la cifra cumulată prezentată în comunicat, eroare care a rezultat în urma prelucrării datelor şi care nu a fost sesizată".

 

Revenind la piaţa locuinţelor, 2012 este cel de-al patrulea an de scădere atât a preţurilor, cât şi a numărului de case noi date în folosinţă, iar în condiţiile unui sistem bancar care încă îşi "linge rănile" şi ale unei economii care se luptă să crească cu 1%, situaţia nu pare a se schimba radical prea curând.

 

Numărul de locuinţe noi livrate în prezent este de circa 45.000 de unităţi pe an, reprezentând doar 0,5% din stocul de case la nivel naţional. Cu toate acestea, pe fondul scăderii populaţiei şi al numărului ridicat de proprietăţi aflate în portofoliul băncilor, în piaţa rezidenţială nu s-a creat deocamdată un deficit de ofertă.