Condmag Braşov, dependentă de comenzile de la Transgaz şi Petrom

Autor: Adrian Cojocar 29.08.2012

Condmag Braşov (COMI), con­tro­lată de omul de afaceri Gheorghe Căl­bu­rean, este unul dintre cei mai mari con­­s­tructori de magistrale pentru transpor­tul de gaze naturale din Ro­mânia.

Compania deţine o cotă de circa 25% din piaţa de conducte la nivel na­ţio­nal şi o pondere de 20% din piaţa de construcţii montaj. Călburean, care con­trolează şi compania de foraj Dafora Mediaş (DAFR), are o experienţă de 27 de ani în domeniul gazelor şi în trecut a fost şeful schelei de foraj din cadrul Romgaz.

Condmag este dependentă de in­ves­tiţiile pe care marile companii din sec­torul energetic românesc le derulează pe plan intern, respectiv Transgaz, Pe­trom şi Romgaz. Exporturile com­pa­niei sunt nesemnificative.

În anii 2009 - 2010, când investiţiile Transgaz s-au învârtit în jurul cifrei de 400 mil. lei, Condmag a avut parte de cei mai buni ani, cu afaceri care au sărit şi de 200 mil. lei anual.

În ultimii doi ani societatea braşo­veană a traversat o perioadă mai puţin favorabilă după ce Trangaz Mediaş, care în mod tradiţional ge­ne­rează peste jumătate din afacerile con­structorului de magistrale, şi-a redus puternic inves­tiţiile ca efect al unei decizii a Guver­nu­lui din anul 2010 care stabilea ca firmele de stat să distribuie 90% din profit pentru dividende faţă de cota de 50% din profit, cât era anterior.

În urma acestei decizii capacitatea Transgaz de a efectua investiţii şi a reabilita conduce s-a redus drastic, iar Condmag a primit mai puţine comenzi, fapt ce s-a reflectat negativ la nivelul activităţii constructorului de magistrale. Pe lângă Transgaz, nici Romgaz, un alt client important al Condmag, nu a mai dispus în ultimii doi ani de bani pentru investiţii, pentru că 90% din bani s-au dus pe dividendele statului.

Chiar şi în condiţiile austerităţii bugetelor de investiţii ale Transgaz şi Romgaz, cele două companii de stat au ge­nerat anul trecut 60% din afacerile com­paniei controlate de Gheorghe Călburean. Condmag a câştigat anul trecut comenzi mai mari de la Petrom, care a generat 28% din afacerile firmei, faţă de doar 5% cu un an în urmă.

Deşi pentru 2012 Transgaz şi-a bugetat investiţii mai mari cu 64% faţă de anul precedent, în valoare de 290 mil. lei, şi a anunţat în debutut anului licitaţii pentru lucrări de reabilitare a con­duc­telor de gaze în valoare de 60 mil. euro, în primele şase luni ale anului investiţiile efectiv realizate de companie au con­tinuat să scadă. Achiziţiile de imobilizări ale transportatorului de gaze, care sunt re­prezentate în special de lucrări de in­ves­tiţii, au fost de numai 48,2 mil. lei în primul semestru al anului, comparativ cu 67,2 mil. lei, la cât s-au ridicat în perioada similară din 2011.

Privind în perspectivă însă, com­paniile de stat din sectorul de gaze şi-ar putea accelera programele de investiţii în următorii ani pentru că nu se pot lipsi prea mult de lucrări de mentenanţă şi reabilitare a conductelor, fapt ce ar putea influenţa pozitiv activitatea Condmag. Petrom ar putea accelera de ase­menea programele de investiţii în sec­torul de gaze odată cu liberalizarea preţului la gaze, care ar reprezenta un imbold pentru companiile din sector să extragă mai multe gaze naturale.

În ultimii ani acţionarii Condmag şi-au pus toate speranţele în proiectul de cons­trucţie a gazoductului Nabucco, care ar putea genera un volum impor­tant de lucru pentru companie. Cu toate acestea, există incertitudini care pla­nează asupra proiectului, care se mişcă destul de greu. În ultima lună au apărut şi câteva aspecte pozitive, în sensul că Un­­­garia a eliberat toate autorizaţiile de me­diu necesare gazoductului, iar preşe­dintele Traian Băsescu, care a revenit la Co­­troceni, a declarat recent că pentru Ro­­­mânia Nabucco este un proiect prio­ritar variantei ruseşti a gazoductului South Stream. Condmag face parte alături de alte 22 de companii dintr-o anchetă dema­rată anul trecut de Consiliul Con­cu­renţei, acestea fiind suspectate de trucarea licitaţiilor organizate la Trans­gaz şi Rom­gaz pentru atribuirea unor con­trac­te de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi între­ţinere a instalaţiilor aferente.

Condmag este controlată de Gheorghe Călburean prin intermediul Dafora Mediaş, care deţine 45,8% din acţiuni şi alte societăţi. Fondurile de investiţii olandeze O.G.B.B A. Van Herk şi MEI deţin 10,9% şi respectiv 6,6% din acţiunile companiei.

În ultimii doi ani Condmag a derulat investiţii în valoare de circa 28,5 mil. lei (6,7 mil. euro), în special în echi­pa­mente noi de producţie, dar au fost afectate de nivelul redus de activitate din ultimul an şi jumătate. Compania a înregistrat în primele şase luni din acest an un avans de 23% la nivelul afacerilor, care s-au cifrat la 50,8 mil. lei, iar profi­tul s-a majorat la 573.000 de lei.


Cu toate acestea un semnal de alarmă îl repre­zintă faptul că activitatea operaţională a generat un flux negativ de numerar în acest an, de 1,2 mil. lei, iar lichidităţile de care dispune compania s-au înjumătăţit faţă de începutul anului, ajungând la 8,2 mil. lei.

Cu un free-float (acţiuni libere la tranzacţionare n.red.) de peste 30%, titlurile Condmag au avut în ultima perioadă o lichiditate medie, fiind preferată în special de speculatori. Acţiunile se tranzacţionează în prezent în apropierea minimelor ultimilor trei ani, după ce au scăzut cu 65% în 2011 şi cu încă 37% de la începutul anului. Capitalizarea companiei este în prezent de 39 mil. lei, respectiv 29% din valoarea capitalurilor proprii de 133,7 mil. lei (P/B de 0,29).