GDF Suez pregăteşte cea mai mare emisiune de obligaţiuni în lei de pe bursă

Autor: Roxana Pricop 29.08.2012

GDF Suez Energy România, cel mai mare distribuitor de gaze naturale de pe piaţa locală, controlat de gigantul franco-belgian GDF Suez, vrea să lanseze o emisiune de obligaţiuni în valoare de 250 milioane de lei care va fi listată la Bursa de Valori Bucureşti, potrivit unor surse din piaţă. Aceasta va fi cea mai mare emisiune de obligaţiuni lansată de o companie privată pe bursa de la Bucureşti.

Contactaţi de Ziarul Financiar, oficialii GDF Suez Energy România au declarat prin biroul de presă că "analizează mai multe opţiuni de finanţare a planului de investiţii al companiei", fără a infirma sau confirma pregătirea unei emisiuni de obligaţiuni.

Surse din piaţă susţin însă că GDF Suez ar fi început deja pregătirea emisiunii de obligaţiuni împreună cu BRD, banca ce va intermedia emisiunea. Maturitatea obligaţiunilor nu va fi mai mare de zece ani, urmând ca dobânda să fie stabilită în funcţie de condiţiile din piaţă, potrivit aceloraşi surse.

Obligaţiunile de 250 milioane de lei ale GDF Suez vor fi cea mai mare emisiune obligatară listată de o companie privată. BCR a mai listat obligaţiuni în valoare de 248 milioane de lei în urmă cu şase ani, emisiune care a ajuns la scadenţă în 2009. Doar băncile internaţionale de investiţii BERD, BEI şi BIRD au derulat emisiuni de obliga­ţiuni mai valoroase.

GDF Suez Energy România este cel mai mare distribuitor de gaze de pe piaţa locală, cu afaceri nete de 4 miliarde de lei (925 mil. euro) şi un profit net de 209,5 milioane de lei (48,5 mil. euro) anul trecut. Compania este controlată de gigantul franco-belgian Gaz de France (GDF) în proporţie de 51%, statul român controlează 37% din capital, iar Fondul Proprietatea deţine 12% din capital. Distribuitorul de gaze este printre cele mai valoroase douăzeci de companii din economie, cu o valoare de 594 milioane de euro estimată anul trecut de ZF în anuarul "Cele mai valoroase companii".

GDF Suez Energy România provine din privatizarea companiei de stat Distrigaz Sud. În 2005, statul român a vândut un pachet de 51% din acţiuni (30% din acţiuni prin vânzare directă, 21% din acţiuni prin majorare de capital) grupului de utilităţi Gaz de France în schimbul a 310 milioane de euro. În 2005, compania avea afaceri de 2,62 mld. lei şi pierderi de 1,3 mil. lei.

Pentru 2012 şi anii următori, compania are în derulare mai multe proiecte de investiţii, printre care se numără centrala eoliană din localitatea Gemenele, din judeţul Brăila, şi investiţii de 163,4 milioane de euro în modernizarea reţelelor.

Lansarea unei emisiuni de obligaţiuni şi listarea ei la bursa din Bucureşti de către distribuitorul de gaze au loc într-un context de piaţă în care mare parte din companiile private apelează la credite bancare pentru a-şi finanţa activitatea sau investiţiile, iar atunci când aleg să emită obligaţiuni merg pe bursele străine pentru a emite mai uşor şi mai ieftin. GDF Suez Energy România ar fi vrut iniţial să facă această emisiune de obligaţiuni la Luxemburg, unde costurile sunt extrem de reduse. Pentru ca listarea obligaţiunilor să aibă loc pe bursa de la Bucureşti şi nu pe bursa din Luxemburg, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a redus temporar la zero comisionul pentru emisiunile de obligaţiuni.

Semnalul transmis de intenţia companiei este cu atât mai important cu cât marile grupuri străine care au cum­părat companii româneşti de la stat nu prea au fost fani ai pieţei de capital, preferând să delisteze companiile, aşa cum s-a întâmplat cu Dacia după preluarea de către Renault, cu Sidex după preluarea de către Arcelor Mittal sau cum se întâmplă acum cu producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş preluat de grupul Ameropa.

Chiar dacă GDF nu a listat la bursă distribuitorul de gaze, listarea obliga­ţiunilor la bur­să este un semnal pozitiv, cu atât mai mult cu cât cererea pentru astfel de instrumente financiare este ridicată pe piaţa locală. Fondurile de investiţii şi cele de pensii private sunt nevoite să cumpere obligaţiuni emise de companii sau bănci străine şi să le finanţeze astfel activitatea sau planurile de investiţii, pentru că pe plan local nu există ofertă. BCR Obligaţiuni, cel mai mare fond de investiţii din România, cu active de 3,2 miliarde de lei a investit aproape un miliard de lei în obligaţiuni străine, sumă pe care ar fi putut să o plaseze local dacă ar fi existat suficientă ofertă.

Din anul 2009 nu a mai fost listată la bursă nicio emisiune privată de obligaţiuni, iar 2008 a fost anul în care a avut loc cea mai recentă listare a unei companii private. Astfel că intenţia GDF Suez de a lista obligaţiunile la bursă ar putea fi declicul de care are nevoie bursa de la Bucureşti pentru a-şi pune din nou mecanismele în funcţiune.

Spre deosebire de listarea la bursă a unei companii, care presupune ca acţionarii să vândă din capital la preţul oferit de investitorii de pe bursă, astăzi nu printre cele mai avantajoase pentru vânză­tori, emiterea de obligaţiuni şi listarea lor la bursă nu presupun ca acţionarii să vândă din capital. Compania se împrumută de la investitori care cumpără obligaţiuni şi plăteşte anual o dobândă, la maturitatea obligaţiunilor compania răscum­pără obligaţiunile şi le returnează investitorilor suma împrumutată iniţial. Dacă obligaţiunile sunt listate, investitorii le pot vinde pe bursă, nefiind nevoiţi să aştepte expirarea maturităţii. Mai mult, deţinătorii de obligaţiuni sunt mai în avantaj decât deţinătorii de acţiuni în cazul în care compania emitentă are probleme financiare.