Harta construcţiei de locuinţe pe judeţe

Autor: Radu Racu 31.08.2012

Locuinţele construite în România devin tot mai uşor de numărat de către Institutul Naţional de Statistică (INS), după ce piaţa locală a încheiat un al treilea an de scădere şi a început 2012 în aceeaşi notă, scrie revista Business Construct, care apare astăzi şi este distribuită abonaţilor ZF.



Aproape 45.500 de case au fost terminate în 2011 în România, cu 7% mai puţine faţă de anul anterior, însă scăderea nu este atât de dramatică prin comparaţie cu declinul de 23% înregistrat în 2010 comparativ cu 2009, reiese din datele centralizate în vara acestui an de INS.

Dacă în 2010 judeţul Suceava domina clar topul construcţiei de lo­cuinţe, cu o "producţie" cât toate cele cinci judeţe din Oltenia la un loc, în anul 2011 surpriza plăcută vine din vestul ţării, unde în cele patru judeţe - Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş - stocul finalizat a crescut cu 14%. Chiar şi aşa, cele 3.379 de locuinţe finalizate în cele patru judeţe din zona Banatului sunt cu numai 10% mai multe decât cele realizate doar în Suceava (3.064 de unităţi), astfel că în ceea ce priveşte construcţia de case "fruncea" este în nordul Moldovei. În topul judeţelor, Ilfovul, care poate fi considerat o suburbie a Capitalei, a rămas anul trecut cel mai pu­ternic teritoriu în piaţa locuinţelor, cu 3.826 de case livrate, urmat de Cluj, cu 3.175 de locuinţe construite.

O altă surpriză, de data aceasta negativă, vine chiar din Capitală, unde numărul locuinţelor finalizate anul trecut a scăzut cu aproape 30%, la 1.960 de unităţi, Bucureştiul fiind de altfel, după Mureş, regiunea cu cea mai puternică scădere din piaţa locuinţelor anul trecut.

Dezvoltatorii reziden­ţiali se abţin să intre într-o piaţă pe care apartamentele noi continuă să aştepte cumpărătorii. "Dacă nu exis­tă cerere, pentru cine să con­struieşti?", întreabă retoric Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker, o firmă de consultanţă imobiliară cu birouri în Bucu­reşti şi mai multe oraşe din ţară. "Cererea este în continuare scăzută, con­sumatorii aşteaptă mai mult, iar creşterea cursului de schimb ali­­mentată mai nou şi de instabilitatea po­litică nu uşurează situaţia. Nu cre­dem că se va schimba ceva foarte devreme", afirmă Ilie.

După mai bine de trei ani de scădere a preţurilor, dar şi a numărului de locuinţe construite, aproximativ 5.000 de apar­tamente noi se află încă la vânzare în Bu­cureşti în cadrul unor proiecte rezidenţiale, unele finalizate în urmă cu mai bine de doi ani.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro