Profesii

17 meserii pe cale de dispariţie

17 meserii pe cale de dispariţie

Autor: Maria Tufan

17.01.2016, 18:15 15858

Avansul tehnologic, răspândirea tot mai mare a reţelelor de socializare precum Facebook, Twitter şi, în special, utilizarea aproape reflexă a poştei electronice, încep să aibă consecinţe majore asupra câtorva meserii.

Dacă acum scrisorile sunt la un click distanţă de destinatar, totul cu ajutorul emailului, studiile arată că, a fi poştaş va ajunge în curând o meserie din ce în ce mai rară. Biroul de statistică al Ministerului Muncii din Statele Unite a publicat recent un raport potrivit căruia joburile din serviciile poştale vor scădea cu 28% până în 2024, rămânând mai exact cu 136.000 de poziţii mai puţine decât erau în 2014, scrie Business Insider. 

Cu toate acestea, poştaşii nu sunt singurii care încep să-şi piardă „rostul”. Tehnologia şi schimbările din piaţă au afectat deja şi o serie de alte câmpuri ale muncii. Iată care sunt, conform ultimelor analize, 17 meserii pe cale de dispariţie.

1.      Creatorii de modele (în metal sau plastic) – maşinăriile sunt acum atât de performante încât stabilesc conturul, potrivesc dimensiunile, cofrează şi îmbină bucăţile de metal sau de plastic în orice formă doreşti.

2.     Operatori pe maşini de decolorare şi vopsire textile – la o simplă apăsare de buton, aparatele decolorează, scufundă, spală şi vopsesc materiale textile, sintetice sau din fibră de sticlă.

3.     Operatori şi muncitori pe maşinile de extrudare şi desen(metal sau plastic) – aceştia reglează datele maşinăriei, operează prin comenzile de extrudare sau de desen termoplastic; tot ei se ocupă şi de modelarea tuburilor metalice, a axurilor, barelor, cablurilor sau a formelor construibile.

4.     Tehnicienii şi muncitorii ante-editare – sunt cei care primesc materialele de la designeri, clienţi pentru a pune cap la cap textul şi imaginile înainte de tipărire.

5.     Ceasornicarii – repară, curăţă şi reglează mecanismele instrumentelor de măsurat timpul.

6.     Operatorii pe maşini de tăiat textile

7.     Creatorii şabloanelor de materiale textile sau de îmbrăcăminte

8.    Şefii oficiilor poştale şi supraveghetorii corespondenţei

9.     Funcţionarii oficiilor poştale – de la cei care oferă servicii publicului, până la cei care primesc, sortează şi transmit mai departe coletele sau scrisorile

10.Poştaşii

11.   Persoanele care operează maşinile de cusut

12.  Modelatorii din topitorii

13.  Cismarii

14.  Procesatorii de fotografii şi operatorii pe maşinăriile specifice- persoanele desemnate cu developarea imaginilor de pe aparatele digitale sau pe film.

15.  Telefoniştii – operatorii de telefonie, dispecerii.

16.  Instalatorii şi reparatorii de echipamente electronice pe vehicule motorizate

17. Mecanicii de locomotivă

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO