Profesii

2.652 de economisti romani vor un job in institutiile UE

28.08.2006, 19:24 41

Salariile mari si perspectiva unei cariere europene au trezit interesul absolventilor romani de stiinte economice. Concurenta pentru un post de administrator in domeniul economic, platit cu cel putin 3.900 de euro pe luna, este de 66 de persoane pe loc.
Posturile de administratori in domeniul economic in cadrul institutiilor UE au creat concurenta cea mai puternica in randul candidatilor romani, in conditiile in care 2.652 de absolventi de stiinte economice s-au inscris in competitia deschisa pentru ocuparea celor 40 de pozitii aferente acestei specializari, potrivit datelor publicate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO). Concurenta pentru un astfel de post este de 66 de persoane pe loc, iar salariul lunar porneste de la 3.900 de euro.
Inscrierile la competitia deschisa romanilor pentru ocuparea celor 215 locuri in cadrul institutiilor UE s-au incheiat in data de 20 iulie, numarul total al candidatilor intrati in concurs fiind de 9.213.
In afara de posturile de economisti, romanii s-au aratat extrem atrasi si de cele 90 de locuri dedicate specializarii administratie publica europeana, pentru care se vor bate 4.204 candidati, ceea ce inseamna o concurenta de 47 de persoane pe loc. "Ma asteptam la o concurenta mult mai mare pentru posturile de administratie publica europeana decat pentru cele de economisti, pentru ca primele nu cereau o anumita diploma. Cred totusi ca economistii sunt in general oameni bine informati si au fost mai atenti", spune Crista Filip, director al firmei BorderLine Services, singura de pe piata autohtona care ofera in prezent servicii de informare si training pentru candidatii interesati de concursurile europene.
"Sunt economisti. Salariile oferite sunt, in mod firesc, cel mai puternic argument care ii atrage catre aceste posturi", adauga ea.
Cu toatea acestea, Filip este de parere ca nu se poate spune ca economistii sunt cea mai interesata categorie profesionala, in ceea ce priveste perspectivele dezvoltarii unei cariere europene. Iar asta in contextul in care mai exista numeroase alte specializari pentru care UE nu a deschis competitii adresate cetatenilor romani. Spre exemplu, ea precizeaza ca asteapta cu interes eventuale concursuri lansate de EPSO pentru posturi de comunicare si relatii publice, "specializare aflata pe val in Romania".
Economistii pornesc insa cu sanse extrem de ridicate in concursurile europene, crede Filip, mai ales in ceea ce priveste probele de abilitati numerice. "Economistii sunt in general si buni cunoscatori de limbi straine. Singura proba care ar putea reprezenta o problema pentru ei ar putea fi cea de cunostinte despre Uniunea Europeana", explica ea.
Potrivit datelor EPSO, daca pentru cele 55 de locuri de administratori in domeniul juridic s-au inscris in concurs 1.754 de romani, adica 32 de oameni pentru fiecare loc, cea mai slaba concurenta s-a inregistrat in cazul celor 30 de posturi de administratori in domeniul auditului, vanate de doar 470 de romani, concurenta fiind in acest caz de 16 candidati pe loc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO