Profesii

2019 pentru români: Cum au evoluat salariile şi pensiile în România în anul ce-a trecut

2019 pentru români: Cum au evoluat salariile şi...

Autor: Nicolae Oprea

31.12.2019, 20:00 376

Sindicaliştii şi reprezentanţii pensionarilor au făcut, pentru MEDIAFAX, o radiografie a anului 2019 în ceea ce priveşte creşterile de pensii şi de salarii, iar concluzia la care au ajuns este că la ambele majorarea a fost în medie de 15 la sută în anul acesta.

„Pe sectorul bugetar, creşterea medie a fost undeva la 15-16 %, pentru că a fost pe principiul un sfert din diferenţa din 2022 şi salariile respective. Această creştere a fost făcută la 1 ianuarie 2019. A mai crescut la unii, conjuctural, datorită unor modificări legislative, dar în medie este cam 15 la sută creştere. Iar pe restul sectorului, creşterea a fost de 11,5 %, chiar mai mică decât creşterea salariului minim, din cazua faptului că nu toţi au dat creşterea şi au dat bonificaţii, dacă au dat, pentru că unii nu au dat deloc”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa.

Potrivit lui Hossu, creşterea a fost mai mare decât inflaţia, dar reperul pentru majorare trebuie să fie coşul de trai decent.

„Creşterea salarială a fost mai mare decât inflaţia, dar dacă o raportăm la coşul de trai decent, care ar trebui să fie un reper legat de standardul de viaţă şi de ce este necesar pentru o condiţie normală sau minimală de trai, avem un ecart foarte mare aici, iar structura este complet dezechilibrată”, a mai precizat Bogdan Hossu.

În ceea ce priveşte pensiile, acestea s-au majorat tot cu 15%.

„Pensiile au crescut în 2019 de la 1 septembrie, când punctul de pensie s-a majorat de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, în proporţie de 15%, iar pensia minimă a crescut şi ea de la 640 de lei la 704 lei. Acestea au fost singurele majorări în ceea ce priveşte majorările tuturor pensinarilor care nu aveau grupe de muncă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Cojanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor „Unirea”.

Potrivit lui Cojanu, cei care aveau grupe de muncă, conform legii 221, li s-au sporit pensiile pentru anumite perioade.

„Aceştia sunt maximum 200 de mii de pensionari. Nu aş putea să spun un procent, dar au crescut de la caz la caz cu sume cuprinse între 300 şi până la 1.000 de lei. În ceea ce priveşte recalculara pensiilor, conform legii 127 din 2019, aceasta urmează să se facă începând cu anul 2021”, a mai precizat Cojanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO