Cel puţin 3,4 milioane de români lucrează în economia informală,în general cei tineri sau cu vârstă peste 55 de ani cu un nivelscăzut de educaţie sau de calificare, arată cel mai recent studiurealizat în cadul unui proiect finanţat din fondurile europenepentru resurse umane câştigat de Blocul Naţional Sindical (BNS).Studiul, coordonat de profesorii Lucian Albu şi Liviu Voineaalături de reprezentanţi ai Institutului Naţional de Statistică, afost realizat în luna martie a acestui an, pe un eşantion de 9.600de gospodării.
Cercetarea a luat în considerare două concepte, ocuparea însectorul informal (unde lucrează 1,2 milioane de persoane caresusţin că au contracte de muncă, dar contractele nu suntînregistrate oficial) şi ocuparea informală (unde lucreazăsalariaţii care au un job stabil, legal, dar care desfăşoară şiactivităţi "la negru" şi care este reprezentată de un număr de 2,9milioane de persoane), care se intersectează şi rezultă un număr de3,4 milioane de salariaţi care lucrează în economia informală.
"Trei sferturi din angajaţii care lucrează în sectorul informaldeclară că au contracte de muncă pe perioadă determinată, dar nu audovezi prin care să ateste acest lucru. Mai mult, 80% dintreaceştia declară că întregul lor salariu este pe cartea de muncă", aspus economistul Liviu Voinea, coordonator al proiectului câştigatde BNS. El a mai precizat că, în cazul în care aceştia ar trece îneconomia formală, la bugetul de stat s-ar colecta o sumăechivalentă cu 6% din PIB (circa 7,8 mld. euro) din impozitele pevenit şi contribuţiile sociale aferente salariilor.