Profesii

35.000 de euro, bonusul anual pe care îl poate încasa şeful Poştei Române

35.000 de euro, bonusul anual pe care îl poate încasa...

Autor: Corina Mirea

11.01.2016, 13:11 1683

Poşta Română, cel mai mare angajator din economia locală, cu peste 27.000 de salariaţi, îşi recompensează directorul general cu un bonus anual de peste 154.000 de lei (adică aproape 35.000 de euro), potrivit unor date apărute recent în Monitorul Oficial.

Acesta este plafonul maxim al remuneraţiei variabile pe care o poate primi şeful uneia dintre cele mai importante companii de stat de pe plan local, care abia în 2014, după ani de luptă cu recesiunea, a reintrat pe profit.

Datele din Monitorul Oficial nu specifică în ce condiţii se oferă acest bonus anual, pentru îndeplinirea căror obiective şi nici nu se menţionează clar dacă această remuneraţie este valabilă pentru anul 2015 sau pentru anul în curs. Cert este însă că minimul pe care îl poate încasa şeful Poştei Române este de circa 39.000 de lei (adică în jur de 8.500 de euro), echivalentul bonusului pentru un trimestru.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii biroului de presă al Poştei Române precizează că cei din Consiliul de Administraţie al companiei aprobă criteriile şi indicatorii de performanţă trimestriali şi anuali propuşi de Comitetul de Nominalizare şi Remunerare constituit la nivelul Consiliului de Administraţie, indicatori a căror realizare permite acordarea bonusurilor trimestriale si anuale, cu respectarea limitelor stabilite de AGA. Conţinutul acestor indicatori este o expresie a obiectivelor companiei pe durata mandatului, precum şi a specificului activităţii sale şi a priorităţilor de dezvoltare, de la o perioadă la alta. “Indicatorii sunt exprimaţi cantitativ şi/sau calitativ, permiţând o evaluare clară şi obiectivă a realizării lor (ex.: nivel profit brut, nivel venituri totale, nivel maxim plăţi restante etc.)”.

În prezent, directorul general al Poştei Române este Alexandru Petrescu, numit în această funcţie în anul 2014. Conform celei mai recente declaraţii de avere pulicată pe site-ul Poştei Române (aferentă primului an de mandat), Alexandru Petrescu a avut venituri de circa 4.000 de lei pentru rolul de director executiv şi de aproape 87.000 de lei pentru funcţiile de director general şi de membru în consiliul de administraţie al companiei de stat. Astfel că, venturile totale încasate de el în 2014 de la Poşta Română au fost de aproximativ 91.000 de lei (20.400 de euro).

Alexandru Petrescu a fost legat anul trecut de schimbările care au avut loc la conducerea Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), instituţie care supraveghează o piaţă de peste 3 miliarde de euro. El a fost propunerea guvernului Ponta pentru preluarea funcţiei de preşedinte al ANCOM, după ce mandatul lui Cătălin Marinescu, preşedinte al ANCOM din anul 2009, a expirat în primăvara lui 2015. Mutarea nu a mai avut însă loc pentru că propunerea nu a fost semnată de preşedintele Klaus Iohannis, iar apoi guvernul Ponta a fost înlocuit de cel tehnocrat al lui Cioloş, deşi Petrescu îşi dăduse iniţial demisia din fruntea Poştei Române.

Poşta Română a avut în 2014 un profit net de 22,8 milioane de lei (5 milioane de euro), după cinci ani de pierderi şi afaceri de 1,12 miliarde de lei. Aceasta este deţinută în proporţie de 75% de statul român, prin intermediul Societăţii Informaţionale şi de Fondul Proprietatea în proporţie de 75%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO