Profesii

4.500 de studenţi români pleacă anual să lucreze în SUA şi Europa pe timpul verii şi vin acasă cu câte 7.000 de dolari

 4.500 de studenţi români pleacă anual să lucreze în SUA şi Europa pe timpul verii şi vin acasă cu câte 7.000 de dolari

Autor: Adelina Mihai

23.01.2011, 23:52 1843

Cel puţin 4.500 de studenţi români au plecat anul trecut sălucreze în SUA sau în Franţa, Italia şi Spania prin intermediulprogramului de schimb de experienţă Work & Travel, pe salariilunare cuprinse între 500 şi 1.000 de euro pe lună.

Deşi nu strâng din salarii mai mult de 3.000 de euro în celetrei luni de program, studenţii români ajung acasă cu venituri de4.500- 5.500 de euro, suplimentându-şi veniturile printr-un aldoilea job, muncă peste program şi bacşişuri.

Andrei T. a plecat în 2007 prin intermediul acestui program înCalifornia, în timp ce era student în anul II la Facultatea derelaţii economice internaţionale din cadrul Academiei de StudiiEconomice.

"Am stat trei luni şi jumătate şi am lucrat iniţial ca ajutor debucătar, apoi ca bucătar la un teren de golf, unde lucram cam 10ore pe zi. Nici nu se pune problema recuperării investiţiei, îmiamintesc că am venit acasă cu 7.500 de dolari", a spus Andrei.

Şi Cătălina, studentă în anul I la master în cadrul Academiei deStudii Economice, va pleca în această vară în oraşul AtlanticBeach, prin intermediul companiei American Experience, companiecare se ocupă de găsirea de joburi şi consilierea tinerilor carevor să plece prin intermediul acestui program.

"Programul costă în jur de 1.000 de dolari, iar costuriletotale, care includ şi cheltuielie din prima săptămână, ajung la2600- 2.700 de dolari, pe care am înţeles că îi voi recupera",spune Cătălina. Ea va lucra într-un restaurant cu specificpescăresc pentru o perioadă de trei luni, dar va mai sta cel puţinîncă două săptămâni după finalizarea programului pentru a vizitaNew Yorkul.

"Salariul este de 7,5 dolari pe oră şi de 10 dolari/ oră dacăvoi lucra suplimentar. Taxele plătite până acum nu includ cazarea,care va costa 80 de dolari pe săptămână. Interviul de aplicare nu afost greu, pentru că practic noi le dăm bani companiilor să negăsească un job", adaugă Cătălina.

Printre companiile care intermediază astfel de programe se maiaflă Adira Interexchange, BRG Work, Com Invest, StudentTravel,TransUSA, USTravel, Zip Travel sau Work Profiler.

În general, studenţii pleacă pe o perioadă de trei luni,contractele încheindu-se, de regulă, în perioada 15 iulie - 1octombrie, iar aceştia mai pot sta încă 30 de zile după ce s-afinalizat perioada contractului.

"Anul trecut au plecat în jur de 3.400 de studenţi români prinintermediul acestui program în SUA, iar numărul de studenţi carepleacă diferă în funcţie de numărul de contracte pe care companiiledin fiecare ţară reuşesc să le atragă. În total, 140.000 destudenţi pleacă anual în SUA pentru aceste programe, iar cei maimulţi pleacă din Rusia, Brazilia, Ucraina şi Moldova", a spus MihaiPăun, director executiv al companiei American Experience, companiecare intermediază acest program şi care a avut o cifră de afaceride aproape 1,1 milioane de euro anul trecut, potrivitreprezentanţilor companiei.

Salariile pe care le obţin studenţii care pleacă nu sunt foartemari, între 7 şi 8 euro pe oră câştigând salariaţii care obţinsalariul minim pe economie în America.

"Am avut un student care a câştigat anul trecut 15.000 dedolari. În medie, ei câştigă între 6.000 şi 7.000 de dolari, iarcel mai bine plătite poziţii sunt cele în care se poate obţinebacşiş", a spus Luana Cosma, coordonator program Work & Travelîn cadrul companiei Zip Travel, care a avut o cifră de afaceri depeste 700.000 de euro anul trecut.

În general, joburile oferite sunt în domeniile hotelier şiturism, pentru că sunt oameni care au businessuri sezoniere pe carele deschid în mai şi le închid în septembrie.

"Este preferabil să plece studenţii aflaţi în anul II defacultate, să fie studenţi la zi la facultăţi acreditate, să aibămedia peste 7 şi preferabil să nu aibă restanţe şi să cunoascălimba engleză la nivel conversaţional", a mai spus Cosma de la ZipTravel.

Pentru studenţii care nu au bani pentru program existăposibilitatea acordării unui credit de la BRD, cuprins între 1.700şi 3.200 de dolari - în funcţie de costul biletului de deplasare,care trebuie rambursat în nouă luni.

"Sunt din ce în ce mai mulţi tineri care au accesat acestcredit. Anul trecut 15-20% din cei care au plecat au accesat acestcredit. De asemenea, statisticile noastre arată că 70% din cei carepleacă reuşesc să economisească între 3.000 şi 5.000 de dolari", aspus Păun de la American Experience.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO