Profesii

8.000 de medici români au plecat în Vest, dar exodul continuă

Autor: Razvan Muresan

16.12.2010, 23:50 30

Studenţi, rezidenţi sau medici cu zeci de ani de experienţă auvenit hotărâţi la Târgul de Cariere Medicale de la început dedecembrie să o ia din nou de la zero la mii de kilometri de casă.Că au fost două mii sau trei mii de medici, aşa cum susţinorganizatorii, nici nu mai contează. Târgul, organizat într-unhotel din sudul Bucureştiului, a fost luat cu asalt de halatelealbe, scrie revista BUSINESSMagazin.

Andreea Munteanu, endocrinolog rezident, spune că încă dinprimii ani de studenţie o bătea gândul să plece. O deranjeazăcondiţiile din România. Standardul profesional pe care îl apreciazăca destul de scăzut, lipsa şanselor de a se remarca şi în plusmereu invocata parte financiară. "Mă reţin familia şi speranţaînceputului că poate va fi mai bine şi poate dacă munceşti mult şipoate dacă arăţi că eşti bun şi poate dacă...". Andreea se opreşteşi reformulează: "Aş vrea să plec în Franţa pentru că suntendocrinolog şi acolo ştiu că sunt şanse mari de avansare".

Întrebat ce argumente i-ar da unui medic să nu părăsească ţara,preşedintele Colegiului Medicilor, profesorul Vasile Astărăstoae,răspunde franc: "Nu am niciun argument". Totuşi, medicul vorbeştedespre dificultăţile pe care le întâmpină cei plecaţi la muncă înOccident: perioada de adaptare dificilă, lipsa prietenilor şi acunoştinţelor, problemele cu necunoaşterea limbii.

Marie Mansoh, recruiter la Medic Services France, afirmă căprimul contact pe care îl are cu candidaţii cel mai adesea e înlimba engleză. De aceea îi e greu să-şi dea seama câţi dintre ei arputea veni să muncească în Franţa. "E nevoie măcar de franceza debază. De aceea putem spune că destinaţii precum Marea Britanie suntmult mai căutate", spune Mansoh: "Limba engleză e deja ştiută decei mai mulţi, iar Anglia oferă şi sume frumuşele". Totuşi, dacăsunt motivaţi să înveţe, ponderea celor care trec de interviu poateajunge la 30%. Mai ales că medicii români acceptă orice fel deslujbă, oriunde, în timp ce francezii caută doar spitalele dinoraşele mari. Iar numărul mare de doctori veniţi la târg îi aratăcă situaţia de aici e puţin tristă. "E bine pentru mine, fiindcăjobul meu e să aduc medici, dar în acelaşi timp mă întreb mereu dece vor toţi să plece." Primul lucru pentru care recruiterii vin înRomânia e acela că medicii sunt mult mai motivaţi decât ceifrancezi, învaţă repede şi ştiu să profite de şansele care li seoferă. Ei primesc 5.000 de euro pe lună, iar salariul creşte directproporţional cu perioada cât muncesc. Aşa se face că unii câştigăchiar şi 700 de euro pe zi.

Citiţi mai multe pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO