• Leu / EUR4.9192
  • Leu / GBP5.6962
  • Leu / USD4.6852
Profesii

8 din 10 companii plănuiesc să crească salariile deşi spun că nivelul candidaţilor este scăzut şi au pretenţii salariale prea mari. Roxana Drăghici, eJobs: Vom vedea din nou o serie de compromisuri pe piaţa muncii, însă, de această dată, ele vor fi din partea angajatorilor

8 din 10 companii plănuiesc să crească salariile deşi spun că nivelul candidaţilor este scăzut şi au pretenţii salariale prea mari. Roxana Drăghici, eJobs: Vom vedea din nou o serie de compromisuri pe piaţa muncii, însă, de această dată, ele vor fi din partea angajatorilor

Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România

Autor: Cristina Bellu

15.02.2022, 10:28 304

Slaba pregătire a candidaţilor care aplică la joburi reprezintă principala provocare cu care se confruntă angajatorii în acest moment. În plus, pretenţiile salariale ale candidaţilor sunt prea mari în raport cu nivelul lor de experienţă, arată datele celui mai recent sondaj eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din ţară.

Potrivit analizei, 8 din 10 angajatori spun că pentru a contrabalansa penuria de talente plănuiesc să majoreze salariile anul acesta.

Cei mai mulţi dintre aceştia (46,6%) au planificate salarii cu 10% mai mari, 22,9% vizează majorări de 5%, iar 7,6% dintre ei vor creşte bugetele salariale cu mai puţin de 5 procente. Totuşi, un număr considerabil de angajatori prevăd creşteri salariale consistente: 10,4% vor majora salariile cu peste 15%, 9% dintre ei cu 20%, iar 3,5% dintre angajatori vor avea salarii mai mari chiar şi cu 25% în acest an.

„Dacă în prima parte a pandemiei, stabilitatea angajatorului devenise primul criteriu pentru candidaţi atunci când îşi căutau un job nou, acum, într-un deficit de talente galopant, vedem că salariul a revenit pe primul loc. 31% dintre companii recunosc chiar că este singurul care contează şi că nu reuşesc să-i mai motiveze cu alte beneficii”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Ea consideră că în acest moment este nevoie de strategii de recrutare complexe şi, neapărat, adaptate categoriei de candidaţi de care compania are nevoie.

„Vom vedea din nou o serie de compromisuri pe piaţa muncii, însă, de această dată, ele vor fi din partea angajatorilor”, adaugă Roxana Drăghici.

Alte provocări pe care angajatorii le întâmpină în acest moment în timpul recrutărilor sunt lipsa de seriozitate a celor care nu se prezintă la interviu, faptul că aplicările pe care le primesc nu sunt potrivite cu rolurile pe care au nevoie să le acopere, dar şi faptul că sunt prea puţini candidaţi în piaţă versus joburile disponibile.

Întrebaţi ce-şi doresc candidaţii de la un loc de muncă, pe lângă un salariu în acord cu nevoile lor, aproape jumătate dintre angajatori au menţionat posibilitatea de avansare ca fiind un element atractiv. 41,3% dintre ei au spus că, în continuare, există un interes crescut pentru beneficiile extrasalariale tradiţionale (bonuri de masă, abonament medical, acces la centre sportive).

Totuşi, 31% dintre ei spun că salariul este singurul criteriu după care candidaţii îşi aleg un loc de muncă, ceea ce va duce la creşteri salariale chiar şi mai mari decât cele previzionate, după cum se aşteaptă un sfert dintre respondenţi.

Când vine vorba de compromisuri pentru bifarea obiectivelor de recrutare, 70% dintre angajatori spun că sunt dispuşi să angajeze persoane fără experienţă, pe care să le formeze intern. De altfel, 36,5% dintre respondenţi menţionează că tinerii vor fi anul acesta cei mai căutaţi candidaţi de pe piaţa muncii. Aceştia vor fi urmaţi de muncitori calificaţi, specialişti, IT-işti, muncitori necalificaţi şi manageri.

Alte compromisuri pe care companiile sunt deschise să le facă pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă sunt angajarea persoanelor sub nivelul de pregătire pe care-l caută, recrutarea persoanelor care au trecut printr-un proces de reconversie sau oferirea de cursuri de specializare in-house.

În ceea ce priveşte domeniile ce vor scoate la bătaie cele mai multe locuri de muncă în 2022, în top, conform sondajului eJobs România, se află Vânzările, Producţia şi Construcţiile. Planurile de recrutare sunt şi mai ambiţioase. 45,3% dintre respondenţi au spus că anul acesta vor să recruteze sub 10 colegi noi, 37,4% între 10 şi 50 persoane, iar 17,3% peste 50 de angajaţi.

„Ne aşteptăm ca în 2022 să existe un volum de angajare istoric, peste 2021 şi chiar peste nivelul prepandemic, iar acest lucru se reflectă deja în cifrele primelor luni. Într-adevăr, puterea va fi de partea candidaţilor, mai ales a celor bine pregătiţi. Mai mult, 2022 va fi dominat de sistemul hibrid de lucru, care va înlocui încet-încet munca remote. Liderii de echipe au nevoie să aibă oamenii aproape, chiar şi câteva zile pe săptămână. În acest mod, este mult mai uşor pentru ei să gestioneze proiectele şi să menţină oamenii motivaţi şi proactivi la job”, mai spune Roxana Drăghici.

În acest moment, peste 63,3% dintre companiile respondente lucrează exclusiv de la birou, 28,9% în sistem hibrid şi doar 7,8% sunt 100% remote. Dintre cei care nu au revenit complet sau deloc la birou, o treime planifică să revină în 2022 exclusiv la sediu.

Studiul a fost derulat în perioada 25 ianuarie-11 februarie a acestui an, pe un eşantion de circa 350 de companii, respondenţii fiind oameni de HR, manageri şi antreprenori.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9192
Diferență: 0,0122
Ieri:
Azi: 4.6852
Diferență: 0,0363
Ieri:
Azi: 5.6962
Diferență: -0,1035
Ieri:
Azi: 4.9737
Diferență: -0,0583
Ieri: