Profesii

A început marea transparentizare: firmele încep să publice salariile în anunţurile de angajare în speranţa că găsesc mai repede candidaţi

A început marea transparentizare: firmele încep să...

Autor: Alexandra Cepăreanu, Adelina Mihai

09.09.2018, 19:24 1196

Angajatorii care îşi permit să ofere salarii mai mari afişează oferta în anunţurile de recrutare, într-un efort de marketing care ar putea să le aducă mai uşor candidaţi.

„Angajăm lucrător comer­cial/casier. Ofe­rim: con­tract de muncă, salariu 1.400 de lei net + bonuri de masă şi alte bonsuuri în funcţie de vânzări“ - aşa arată un anunţ de angajare publicat pe un stâlp din zona piaţa Obor din Capitală pentru retailerul Shop & Go Mega Image de pe bdul Ferdinand, nr. 162. Anunţurile de angajare care oferă informaţii detaliate despre pachetele salariale au împânzit Bucureştiul, iar prac­tica publicării salariilor în anunţuri a devenit tot mai populară mai ales în ultimii doi ani, de când firmele se confruntă cu un deficit acut de candidaţi. De ce au transparentizat angajatorii, brusc, salariile?

„Nu cred că este vorba de o transpa­rentizare, în continuare majoritatea sala­riilor, mai ales de la nivelul de specialist în sus, sunt confidenţiale. În general, salariile pentru angajaţii fără studii superioare nu sunt adaptate la costul vieţii din România. De aceea, firmele care oferă pentru aceşti candidaţi salarii puţin mai mari decât com­petitorii din aceeaşi zonă folosesc publicarea salariilor în anunţurile de angajare într-un efort de marketing pentru a atrage candidaţi şi a reduce timpul de recrutare“, a explicat Alina Popescu, talent in­for­mation solution leader pentru Româ­nia şi regiunea Balcani în cadrul companiei de HR Mercer, parte a grupului Marsh & McLennan Companies.

Un alt anunţ de recrutare, publicat de servicii de resurse umane APT - Work Service Group, în zona Colentina-Androna­che din Capitală, conţine toate detaliile pachetului salarial. Anunţul se adresează lucrătorilor în bucătărie şi oferă informaţii despre salariul net (de 1.571 de lei/ lună), dar şi informaţii privind bonurile de masă (de 15 lei / zi lucrată), decontarea transportului (150 de lei / lună), cu cât sunt plătiţi cei care lucrează în zilele de sărbătoare legală (200%), sporul pentru zilele de sâmbătă şi duminică lucrate (10% din salariul brut), dar şi primele de vacanţă  (900 de lei / an) şi bonusul anual (2.710 lei brut). În plus, în anunţ se regăseşte şi compania privată de servicii medicale (Regina Maria), în cadrul căreia angajaţii sunt asiguraţi.

„Cu cât piaţa muncii este mai dură şi candidaţii sunt mai greu de găsit, companiile care pot oferi pachete salariale atractive nu au decât de câştigat în urma acestei transparenţe“, a explicat Sorina Donisa, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Work Service Group. Ea a adăugat că în situaţia în care companiile caută personal care să ocupe poziţii de volum, pentru care au şi o grilă salarială standardizată, transparenţa pachetului salarial aduce avantaje anga­jatorilor, pentru că aceştia vor intervieva doar persoanele care sunt interesate de ocuparea acelor posturi.

„Mai ales pentru poziţii de execuţie este im­portant să se facă trasparente infor­ma­ţiile legate de pachetele salariale, pentru că în funcţie de acest lucru targetăm audienţa de care avem nevoie. Candidaţii care văd anunţul decid dacă vor să intre în contact cu noi sau nu, pentru că au cât mai multe informaţii relevante despre poziţie.“

Una dintre cele mai vizibile companii care au publicat nivelul salarial oferit anga­ja­ţilor este lanţul de restaurante McDonald’s, care a publicat anunţuri de angajare în zone aglomerate - cum e Gara de Nord - pe fondul deficitului mare de personal.

Un alt anunţ de recrutare, publicat în zona Griviţa din Capitală, se adresează pensionarilor care vor să lucreze ca operatori telefon pentru compania de cercetare Mercury Research, iar compania anunţă că aceştia pot câştiga un venit de până la 3.500 de lei brut pe lună (2.052 de lei net).

„Companiile publică doar o parte din salarii, în zonele unde există o lipsă acută de forţă de muncă există o competiţie puternică, iar acestea consideră că au oferte mai bune decât alte firme. Nu există transparenţă faţă de toţi angajaţii. Pe piaţa din România, nivelurile salariale nu sunt încă la nivelul de satisfacţie al angajaţilor din zona muncitorilor necalificaţi, acestea nu sunt adaptate costului vieţii şi de aceea se găsesc cu greu candidaţi“, a mai explicat Alina Popescu de la Mercer.

Consultanţii în resurse umane spun că diferenţierea în materie de transparenţă în ceea ce priveşte salarizarea se face atunci când angajatorul caută un candidat pentru ocuparea unei funcţii de conducere.

În această situaţie, Sorina Donisa de la APT - Work Service Group a spus că transparenţa pachetului salarial nu aduce avantaje, mai ales în cazul în care compania găseşte can­didatul ideal şi îşi permite să fie mai flexibilă.

„Nu cred că vom vedea niciodată un anunţ care să se adreseze poziţiilor supe­rioare de management sau de coordonare, pentru că acolo primează foarte mult competenţele, iar dacă găseşti omul de care ai nevoie, este posibil ca şi compania să fie mai flexibilă în ceea ce priveşte pachetul salarial acordat“, a mai spus Sorina Donisa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO