Profesii

Absolvenţii de ASE pot afla acum detalii despre cum să ţină contabilitatea la firmele mici

Absolvenţii de ASE pot afla acum detalii despre cum să ţină contabilitatea la firmele mici

Autor: Claudia Medrega

29.07.2011, 00:07 3904

Detaliile legislative privind ţinereacontabilităţii simplificate la firmele mici, cu afaceri de sub35.000 de euro, au fost publicate în Monitorul Oficial, prevederileaplicându-se începând cu situaţiile financiare anuale aferenteexerciţiului financiar al anului 2011.

Ideea sistemului simplificat de contabilitatea fost inclusă în actul normativ prin care s-a modificat LegeaContabilităţii în primăvara acestui an. Conform modificărilor,orice absolvent de studii economice superioare poate întocmievidenţa contabilă a firmelor care au cifră de afaceri şi activemai mici de 35.000 de euro.

Absolvenţii de studii economice superioarepot în acelaşi timp să organizeze şi să ţină contabilitatea, precumşi să întocmească şi să semneze situaţiile financiare la firmelecare au afaceri de sub 35.000 de euro pe an. Până în prezent, doarmembrii Corpului Experţi'lor Contabili şi Contabililor Autorizaţi(CECCAR) puteau realiza toate cele patruoperaţiuni.

Sistemul simplificat de contabilitate a fostaprobat prin Ordinul Ministerului Finanţelor 2.239 /2011. Regulilepe baza cărora va fi condusă evidenţa contabilă în regimsimplificat şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească ofirmă pentru a putea opta pentru acest regim sunt câteva dintreprevederile incluse în ordin. Totodată, sunt incluse regulileprivind aprobarea, semnarea şi publicarea situaţiilorfinanciare.

Prin sistem simplificat de contabilitate seînţelege un set de reguli de bază privind evaluarea, înregistrareaelementelor patrimoniale utilizând un plan de conturi simplificatşi prezentarea acestora în situaţiile financiare anuale ce cuprindbilanţ şi cont de profit şi pierderesimplificate.

Pot opta pentru sistemul simplificat decontabilitate persoanele care în exerciţiul financiar precedent auîndeplinit următoarele două criterii: cifra de afaceri netă subechivalentul în lei al sumei de 35.000 euro şi totalul activelorsub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro.

Contabilitatea poate fi organizată şi condusăpe bază de contracte sau convenţii civile încheiate potrivitCodului civil cu persoane fizice care au studii economicesuperioare, iar răspunderea revine acestorpersoane.


Cine nu poate opta pentru sistemulsimplificat

n companiile naţionale, societăţilecomerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiileautonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare,societăţile cooperatiste;

n firmele ale căror valori mobiliare suntadmise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată;

n entităţile a căror activitate estereglementată şi supravegheată de CNVM, de CSA, de Comisia deSupraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum şi cele a căroractivitate este reglementată de BNR;

n subunităţile fără personalitate juridicădin România care aparţin companiilor cu sediul în străinătate şisubunităţile din străinătate ale firmelor din România a căroractivitate este reglementată şi supravegheată de instituţiileenumerate anterior;

n companiile care aparţin unui grup desocietăţi şi intră în perimetrul de consolidare a uneisocietăţi-mamă cu sediul în România, care are obligaţia de aîntocmi situaţii financiare anuale consolidate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO