Profesii

Absolvenţii de facultate îşi găsesc cel mai uşor un loc de muncă: rata de angajare în rândul licenţiaţilor este de peste 80%

Absolvenţii de facultate îşi găsesc cel mai uşor un...

Autor: Mihaela Pascari

17.07.2017, 18:15 1110

Absolvenţii de facultate din România îşi găsesc cel mai uşor un loc de muncă după finalizarea studiilor, rata de angajare în rândul celor care termină ciclul de licenţă în România fiind de 80%, arată datele Eurostat, biroul de statistică al UE.

Mai mult de opt din zece (80,7%) dintre absolvenţii de facultate din România îşi găsesc un loc de muncă după absolvirea studiilor, ponderea celor care reuşesc să îşi găsească un loc de muncă fiind uşor sub media Uniunii Europene, unde 82,8% dintre proaspăt absolvenţii de facultate îşi găsesc un loc de muncă după absolvire.

În state precum Olanda, Germania, Suedia, Ungaria sau Austria rata de angajare a licenţiaţilor este de peste 90%, în timp ce ponderi mai reduse ca în România există în ţări precum Grecia (unde numai 55% dintre proaspăt absolvenţi îşi găsesc un loc de muncă după absolvire), Italia (61%), Spania (72%) sau Croaţia (75%).

Deşi în România absolvenţii de studii superioare îşi găsesc cu uşurinţă un job, scăderea populaţiei şcolare şi a numărului de absolvenţi de bacalaureat din ultimii ani va accentua deficitul de personal.

„Deficitul de candidaţi cu studii superioare este în creştere şi se va accentua în următoarea perioadă, având în vedere că tot mai mulţi tineri nu promovează examenul de bacalaureat, iar numărul celor care pleacă în străinătate creşte“, a spus Sorin Faur, HR Coordinator al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est şi Balcani. Dacă peste 80% dintre licenţiaţi îşi găsesc un loc de muncă după absolvire, ponderea celor cu studii medii (liceu/ şcoala profesională) care se angajează după finalizarea studiilor este de numai 63% în România, mai arată datele Eurostat. De asemenea, numai 43% dintre cei care  au cel mult şcoala generală (ciclurile primar şi gimnazial) îşi găsesc un loc de muncă.

„În momentul în care ai absolvit o instituţie de învăţământ superior, sunt mult mai mari şansele de angajare“, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi fost ministru delegat pentru învăţământul superior.

În opinia sa, şcolile profesionale din România nu sunt adaptate nevoilor pieţei muncii, iar unităţile de învăţământ livrează în unele cazuri absolvenţi cu specializări care nu sunt căutate în piaţa muncii. „Avem, spre exemplu, şcoli profesionale de contabilitate, însă ştim foarte bine că numărul absolvenţilor de învăţământ economic din ultimii ani este foarte mare“, a mai spus Mihnea Costoiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO