Profesii

Absolvenţii de liceu fără Bacalaureat nu se înghesuie să îşi caute loc de muncă

Absolvenţii de liceu fără Bacalaureat nu se înghesuie să-şi caute loc de muncă

Autor: Mediafax

23.09.2011, 16:53 578

Absolvenţii de liceu care nu au luat Bacalaureatul nu se grăbesc să îşi găsească un loc de muncă, Bursa pentru absolvenţi din Capitală fiind populată mai mult de oameni cu studii superioare, de toate vârstele, care căutau aproape orice, care să fie "decent" şi să-i scoată din rândul şomerilor.

Mii de bucureşteni au făcut rând în faţa Palatului Copiilor pentru a participa la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Oameni îmbrăcaţi adecvat pentru un interviu de angajare, civilizaţi, educaţi păreau că sunt cu toţii angajaţii unei companii multinaţionale, nicidecum şomeri veniţi în căutarea unui loc de muncă.

Bursele locurilor de muncă s-au transformat în ultimii ani, fiind tot mai mult căutate de oameni cu studii superioare de care piaţa pare să nu mai aibă nevoie, lucru demonstrat chiar şi la evenimentul de vineri: doar 13 la sută dintre cele aproape 5.000 de locuri oferite erau pentru absolvenţi de studii superioare.

Printre proaspeţii absolvenţi de facultate erau destul de numeroşi şi absolveţii de acum 10, 15, 25 şi chiar 35 de ani, cu toţii plângându-se de cât de închisă e piaţa muncii.

Victor Bartaş, unul dintre absolvenţii de acum 35 de ani, are acum 58 de ani, 32 de ani în care a ocupat doar funcţii de conducere şi este şomer de aproape nouă luni, când fabrica pe care o conducea a intrat în faliment.

"Sunt absolvent. De mai mult timp. Am fost director general până acum aproape un an, când fabrica a intrat în faliment", a explicat bărbatul.

Intrarea în şomaj nu l-a făcut însă să stea acasă, preferând să facă cursuri de calculator şi de limbă engleză.

"Mă specializez până ies la pensie", a spus cu amărăciune fostul director, actualmente şomer.

Periplul printre angajatori a început cu multe răspunsuri negative. Reprezentanţii companiilor citeau cu atenţie CV-ul, discutau politicos, încercând să afle cât mai multe lucruri, şi în final răspunsul aproape că era standard: "Nu avem niciun post de conducere. În momentul în care apare ceva, vă vom suna".

Lângă el, la acelaşi angajator, şansele par ceva mai bune pentru două tinere blonde, absolvente de liceu de anul acesta dar fără Bacalaureat. Mirela şi Violeta au terminat un liceu economic şi nu au pretenţii mari. E suficient să-şi găsească doar un loc de muncă.

"Nu cred că un patron oferă un salariu prea mare pentru începători ca noi. (...) Am vrea să ne angajăm ca vânzătore, casiere, orice", au spus cele două tinere.

Ele au precizat că toţi colegii lor, aflaţi în aceeaşi situaţie, nu-şi găsesc locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO