Profesii

Ada Palea, HR Director KPMG România: Am început să căutăm mai mult ingineri şi IT-şti decât economişti şi contabili

Ada Palea, HR Director KPMG România: Am început să căutăm mai mult ingineri şi IT-şti decât economişti şi contabili

Ada Palea are o experienţă de peste 12 ani în probleme legate de fiscalitate, acordând asistenţă firmelor din România, SUA şi Canada. În domeniul HR, ea are experienţă în proiectarea şi implementarea proceselor şi strategiilor de management al performanţelor şi celor de dezvoltare a angajaţilor. Licenţiată în studii economice la University of Essex, Colchester, Marea Britanie, ea este fiica politicianului Theodor Stolojan (PD- L).

Autor: Adelina Mihai

17.06.2011, 23:53 6900

Cererile clienţilor KPMG din ultimul anvizează proiecte de asistenţă pentru listarea la burseleinternaţionale şi de aceea compania a fost nevoită să modificeprofilul candidatului căutat.

"Şi în trecut căutam absolvenţi de la alte facultăţi, dar camasă de canalizare erau facultăţile economice. În prezent, datorităcererii şi tipului de proiecte solicitate de clienţi, avem odiversificare mult mai mare pe profil politehnic, IT, matematică,pe care, din punct de vedere istoric, nu le asociezi cu Big 4. Esteo necesitate a economiei şi a ceea ce se întâmplă pe piaţă", estede părere Ada Palea, director al departamentului People, Performance& Culture din cadrul KPMG România, care are 630 deangajaţi în cele şase birouri din ţară şi din RepublicaMoldova.

Eaa mai precizat că, cel puţin în state precum Polonia sau Cehia,KPMG are un număr foarte mare de angajaţi care sunt la bazăingineri, IT-şti sau matematicieni. KPMG este una dintre companiilemembre ale gigantului în audit şi consultanţă Big 4 (care maicuprinde Deloitte, Ernst&Young şi PricewaterhouseCoopers), carea avut o cifră de afaceri cumulată de 34 de milioane de euro anultrecut, în creştere cu 2% faţă de 2009, prin intermediul companilorKPMG Tax, KPMG Romania, KPMG Audit, KPMG Lichidare şi KPMGTrustee.

"Recrutări am făcut întotdeauna şi continuăm să facem. Dinoctombrie până în prezent am angajat 230 de oameni, de la poziţiipentru programe de internship până la poziţii pentru specialişti cuexperienţă.Suntem printre puţinii din piaţăcare nu au redus numărul de angajaţi, ba chiar l-am crescut şi neconcentrăm mai mult pe creşterea veniturilor decât pe reducereacosturilor", a adăugat Palea.

Totuşi, în 2009 compania avea mai mulţi angajaţi, un efectiv depeste 650 de persoane, însă reprezentanţii KPMG spun că diferenţaeste reprezentată de fluctuaţia de personal normală dincompanie.

"Avem criterii de selecţie după un standard foarte ridicat şi nusuntem dispuşi să facem rabat. Primim sute de CVuri pentru opoziţie şi de aceea avem o plajă imensă de candidaţi. Deşi cererilesunt mult mai diversificate, găsim mai greu candidaţii potriviţi,pentru că nu avem nevoie de masă, ci avem nevoie de oameni care săfacă performanţă", a spus Palea.

Printre testele pe care le au de trecut candidaţii la uninterviu de angajare sunt cele de limbă engleză (citit, scris şivorbit) şi cele de cunoştinţe economice de bază. Pentru tineriiabsolvenţi, procesul de recrutare începe cu aproximativ un an înurmă, iar în perioada verii aceştia au trei luni la dispoziţie încare li se oferă posibiliatea de a participa la cursuri de formareprofesională. La finele perioadei, ei trebuie să susţină primeledouă examene din programul ACCA, una din cele mai prestigioasecalificări financiare.

Salariul unui angajat pe o poziţie de entry-level din cadrulunei companii din Big Four porneşte de la 600-700 de euro, potrivitinformaţiilor din piaţă.

"Este extrem de important ca tinerii să încerce să primească unrol de internship într-o companie, pentru că este singuramodalitate reală de a afla dacă în acel domeniu vor să se dezvolte,să nu considere locul de muncă doar ca pe o metodă de a obţine unvenit", a adăugat Palea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO