Profesii

Adecco: 2018 va fi cel mai spectaculos an în industria de recrutare din ultimii 10, dar extrem de dificil pentru angajatori

Adecco: 2018 va fi cel mai spectaculos an în industria...

Autor: Roxana Rosu

07.03.2018, 11:17 1823

Piaţa recrutării va creşte cu 25-30% în acest an ca urmare a investiţiilor anunţate de către companiile străine care acum intră pe piaţa din România, dar şi pentru că angajatorii existenţi sunt în curs de extindere, apreciază analiştii firmei Adecco, care cred că pe baza tendinţelor din 2017 şi a semnalelor din piaţă, 2018 va fi cel mai spectaculos an în industria de recrutare din ultimii 10, dar extrem de dificil pentru angajatori.

Cele mai fierbinţi domnii sunt IT-ul şi serviciile de suport, urmate de posturile în domeniul financiar – contabil, HR şi limbi străine.

În ceea ce priveşte raportul dintre femei şi bărbaţi care aplică  pentru joburi în zona de management, el este de 1 la 3 sau 2 la 3 în favoarea bărbaţilor, femeile aplicând la vârste de peste 40 de ani pentru un post de management.

”Este interesant că femeile studiază mai mult – au într-o măsură mai mare o diplomă de master obţinută după absolvirea facultăţii - şi se înscriu mai repede la un MBA decât bărbaţii, însă ajung mai târziu să candideze şi să preia o funcţie de conducere în cadrul companiei. În condiţiile în care piaţa muncii devine tot mai competitivă, firmele care vor şti să ofere condiţii de dezvoltare femeilor vor avea de câştigat pe termen lung”,  afirmă Elena Popa - Senior Consultant, Adecco Professional & Executive Search Division.

Femeile ezită să îşi asume posturi de conducere, dar când se prezintă la interviu vin cu CV-ul mult mai bine organizat şi completat şi îndeplinesc cerinţele postului într-o măsură mai mare decât bărbaţii, arată analiza Adecco, cea mai mare companie de HR din România.

De asemenea, femeile sunt tot mai atente la oportunităţile profesionale oferite de angajator, iar ocazia de a urca pe o poziţie de conducere este una dintre ele. Cererea de candidaţi este în creştere, iar mulţi angajatori au devenit mai flexibili şi conştienţi de faptul că este necesar să depună eforturi suplimentare pentru a păstra cei mai importanţi candidaţi.

Potrivit Eurostat, din cele aproape 7,3 milioane de posturi de conducere din UE, doar 35% sunt ocupate de femei. Diferenţa de salariu pentru acelaşi post se ridică, la nivel european la 23%.

 România stă mai bine decât media europeană, cu 40% femei care ocupă posturi de conducere şi cu o diferenţă dintre salarii de 5%. Potrivit consultanţilor Adecco, toate companiile trebuie sa facă eforturi pentru e egaliza raportul dintre femei şi bărbaţi în poziţiile de management – nu doar cele româneşti sau cele internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO