Profesii

Adevărul din spatele salariilor angajaţilor din sănătate. Se întâmplă în România: Un medic primar de la ATI a ajuns la 22.000 de lei venit net lunar în martie

Adevărul din spatele salariilor angajaţilor din...

Autor: Mirabela Tiron, Georgiana Mihalache

18.04.2018, 00:08 11266

Datele de la Ministerul Finanţelor consultate de Ziarul Financiar arată că în medie cheltuielile cu salariile şi sporurile în spitale au crescut cu cel puţin 50% în martie. De ce protestează atunci personalul medical?

Aplicarea noii legi a salariilor pentru personalul medical scoate la iveală organizarea haotică din sănătate, un sistem medical dezbinat, cu spitale publice în grija Ministerului Sănătăţii sau a autorităţilor locale, cu diferenţe între sporurile primite de medici de aceeaşi specialitate dar care lucrează în unităţi diferite. Dacă veniturile medicilor au crescut, cele ale unor salariaţi încadraţi ca personal auxiliar - infirmiere, brancardieri - au scăzut, dată fiind plafonarea sporurilor, astfel că nici bine nu s-au anunţat majorările salariale că sute de angajaţi au ieşit la proteste.

„Pot spune că salariile medicilor s-au dublat în medie. Nemulţumirile vin din aplicarea legii, dat fiind că s-au mărit salariile de bază dar au scăzut sporurile, iar venitul personalului medical auxiliar (infirmiere, brancardieri, biologi, chimişti) a scăzut, dat fiind că înainte luau spor de 100% la spitalele de monospecialitate, iar acum au spor mai mic. Ca ordonator de credite, ministerul trebuie să se încadreze în limita de sporuri de 30% pe anvelopa salarială”, a declarat pentru ZF Sorina Pintea, ministrul sănătăţii. Ea mai spune că a avut discuţii cu oficialii de la spitalele CC Iliescu - cardiologie, Marius Nasta - pneumoftiziologie, Pantelimon, Bagda­sar-Arseni pentru a găsi soluţii astfel încât venitul personalului auxiliar să nu sca­dă. „La spitalele mari de monospecialitate sporul acordat era de 100% la salariul de încadrare, acum variază între 55% şi 85%. Solu­­ţia este ca spitalul să utilizeze un fond de sti­mulente din fonduri proprii. Spitalele care se află în subordinea consiliilor judeţene pot să ajungă la pragul maxim al sporurilor”, a spus ea.

Şi atunci de de ce personaul medical este în stradă? Angajaţii Spitalului Municipal din Craiova, ai spitalului Bagdasar din Bucureşti şi ai Spitalului judeţean Alba au protestat ieri faţă de nivelul de salarizare după ce proteste similare au mai fost săptămâna trecută şi în alte spitale din ţară.

Sorina Pintea precizează că un medic primar pe cardiologie la spitalul clinic de urgenţă Floreasca din Capitală a ajuns la un salariu net (fără gărzi) de 10.198 de lei în martie, faţă de 4.723 de lei în februarie înainte de majorarea salarială, în timp ce un asistent principal pe ATI din acelaşi spital a ajuns la 4.671 de lei în martie, cu spor minim, faţă de 3.787 de lei în februarie cu spor maxim. Un asistent pe cardiologie a avut în martie un salariu net de 3.182 de lei faţă de 2.900 de lei în februarie, când primea spor de 100%. În schimb există şi angajaţi care au primit salarii mai mici. O îngrijitoare de la spitalul Floreasca a primit 3.496 de lei în martie, în loc de 3.700 de lei în februarie, în timp ce o asistentă principală pe anatomo-patologie din acelaşi spital a primit 6.832 de lei în martie faţă de 7.386 de lei, nivelul salarial pe care îl avea fiind peste grila de încadrare din 2022.

În ultimele zile, angajaţi din câteva spi­tale de monospecialitate din Bucureşti, pre­cum Marius Nasta sau Bagdasar-Arseni, dar şi din ţară, la Craiova, au protestat, pro­ble­ma invocată de aceştia fiind legată de scă­derea veniturilor. Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în siste­mul sanitar  de 30% din suma salariilor de ba­ză la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Sunt şi spitale unde toţi angajaţii se bucură de venituri mai  mari.

“Toţi  medicii şi asistentele din spitalul Universitar au primit salarii mai mari, le-a crescut salariul la nivelul anului 2022 din grila legii salarizării. Un  medic primar de la ATI a ajuns la 22.000 de lei venit net lunar în martie, cu tot cu gărzi lucrate, faţă de 8.500 de lei anterior. Avem 700 de medici primari, plătiţi prin Casa de Asigurări şi 600 de medici rezidenţi, plătiţi prin Ministerul Sănătăţii. Au primit sporuri la nivelul maxim, am suportat diferenţa din veniturile proprii”, a spus Adriana Nica, şefa Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Un  alt şef de spital, Daniel Buzatu, managerul spitalului Marie Curie din Bucureşti, spune că la medici şi asistente au crescut salariile, la infirmiere şi îngrijtoare prin reducerea sporurilor de pe secţie (de la 75% spor pe ATI pediatrie la 55%) venitul a scăzut.

La Craiova însă unii angajaţi au protestat, medicii se uită la sporurile primite de angajaţii din alte spitale aflate tot în subordinea Ministerului Sănătăţii, dar şi la sporurile primite de angajaţii din spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale.

“Problema şi nemulţumirile apar din cauză că există scăpări la capitolul legat de sporuri în legea salarizării. La spitalul din comuna Târgu Cărbuneşti, care este în subordinea autorităţilor locale sporurile sunt mai mari decât la spitalul nostru aflat în subordinea Ministerului Săntătăţii, deşi noi deservim toate urgenţele din zonă”, spune Eleodor Cârstoiu, chirurg ortoped în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi preşedinte al sindicatul medicilor Promedica. El afirmă a ajuns la un venit de 12.000 de lei pe martie, cu 4.000 de lei în plus înainte de majorarea salarială.

Bogdan Fănuţă, managerul spitalului judeţean din Craiova, afirmă că “procentul repartizat de ministerul Sănătăţii de 25% pe sporuri nu poate fi dat, şi nici cu sporurile la minimum nu ne puteam încadra, motiv pentru care a trebuit să scădem şi din sporurile de oră de gardă şi orele de sâmbăta şi duminica. Orele de gardă ale doctorilor au fost tăiate de la 100% sâmbăta şi duminica la 5%. La asistenţi, infirmiere şi celelate categorii le-am lăsat de la 100% la 50%. Nemulţumirile sunt legate de aceste tăieri şi fiind spital clinic, cu rang de spital regional, la noi vin toate cazurile şi sunt nemulţumiţi că noi primim sporul minimum, în loc să primim sporul maximum”.

“În acest an sunt 3 miliarde de lei în plus la cheltuiala cu personalul medical. Veniturile sunt mult mai mari acum indiferent că s-a schimbat grila de sporuri. Un medic cu vechime ajunge la un venit mai mult decât dublu prin legea salarizării. Nemulţumirea a apărut dat fiind că unele sporuri pe secţie, cum ar fi cel pentru secţia anatomo- patologică s-a redus de la 100% la maximum 85%. În funcţie de ordonatorul de credite, Ministerul Sănătăţii sau autoritate locală, aceste sporuri pot fi oferite la nivel maxim sau minim astfel încât ordonatorul de credite să se încadreze în plafonul de 30% pe anvelopă salarială. Problema este că medicii se uită în altă curte şi atunci apar nemulţumiri”, spune Florin Buicu, preşedinte în Comisia de Sănătate.

 

Ce spune un consultant în domeniu

“A fost o legislaţie a sporurilor greşit concepută înainte care nu a fost modificată de niciun Guvern. Au dat nişte sporuri arbitrare şi ilogice în trecut, cum ar fi psihiatrie - 100%, dar s-a dat pentru toţi angajaţii, inclusiv secretară, farmacist, contabil, deşi n-aveau treabă cu bolnavii. Specialităţile unde sporurile erau foarte mari erau psihiatrie, TBC, infecţioase şi anatomie patologică. Principiul sistemului unic de salarizare face ca pentru unii să crească şi pentru alţii să coboare. Această greşeală a fost cauzată că au făcut o lege nouă a sporurilor acum care nu a ţinut cont de faptul că salariile de bază au crescut foarte mult şi nu e corect să mai pui pste el sporuri foarte mari.

Au dat sporuri mult prea mari. Acum se dă nivelul de salarizare din 2022, s-au sărit patru ani, dar nu pentru toţi (dor pentru medici şi asistenţi – n. red.), ceea ce a dus la inechităţi. Apoi au băgat o limită de 30% la spor. Dacă dai spor la minimum conform legii, nu te încadrezi la limita de 30% pe ordonator de credite. Atunci când au făcut regulamentul sporurilor, nu au făcut un impact bugetar să ştie ce urmează. După şi-au dat seama că nu au bani şi au băgat o limită de 30%. Problema e că nu au făcut niciun fel de simulare înainte”, este de părere Lorenzovic Laszlo, director general la Hospital Consulting,

La începutul lunii februarie, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a anunţat că salariile de bază ale personalului medical din România vor creşte de la 1 martie 2018 cu până la 170% faţă de luna ianuarie a aceluiaşi an. În februarie 2018, salariul mediu brut a fost de 4.128 lei, iar cel net a fost de 2.487 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 3 lei, arată Institutul Naţional de Statistică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO