Profesii

Ajutor pentru angajatori. ANOFM acordă subvenţii pentru inserţia sau reinserţia pe piaţa muncii

Ajutor pentru angajatori. ANOFM acordă subvenţii pentru inserţia sau reinserţia pe piaţa muncii

Autor: Dorin Oancea

08.09.2020, 10:45 436

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă acordă angajatorilor subvenţii lunare în cuantum de cel mult 2.500 de lei pentru încadrarea în muncă a persoanelor care au împlinit vârsta de 50 de ani sau a persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani.  

Prin această măsură ANOFM susţine inserţia sau reinserţia pe piaţa muncii a persoanelor ale căror contracte de muncă au fost afectate direct de epidemia SARS-CoV-2 şi, totodată, asigură ajutor financiar angajatorilor pentru susţinerea plăţii salariilor.

Astfel, potrivit art. III din OUG nr. 92/2020, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, până cel târziu la data de 31 decembrie 2020, persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei.

De aceeaşi facilitate pot beneficia şi angajatorii care încadrează în muncă, până la sfârşitul anului, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani.

Pentru acordarea sprijinului financiar, persoanele care fac parte din cele două categorii menţionate în actul normativ amintit trebuie să fie înregistrate ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, iar angajatorii au obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni de la împlinirea termenului de 12 luni prevăzut în textul ordonanţei.

Sprijinul oferit de ANOFM se aplică, în aceleaşi condiţii, şi în cazul încadrării în muncă a cetăţenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere.

Pentru acordarea acestor sume, angajatorii încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în raza căreia aceştia îşi au sediul social, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020.

Toate documentele necesare accesării acestei măsuri se pot descărca şi transmite ulterior agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de pe platforma aici.gov.ro.

 
 
 
AFACERI DE LA ZERO