Profesii

Alegerea irlandezului Paschal Donohoe la şefia eurogrup, o lovitură dată marilor puteri ale UE. Premiul acestuia: sarcina dură de a conduce redresarea economică şi a rezolva divergenţele nord-sud privind politica fiscală

Ministrul de finanţe irlandez Paschal Donohoe preia conducerea eurogrup în timpul celei mai severe crize economice suferite de Uniunea Europeană în era modernă

Ministrul de finanţe irlandez Paschal Donohoe preia conducerea eurogrup în timpul celei mai severe crize economice suferite de Uniunea Europeană în era modernă

Autor: Catalina Apostoiu

13.07.2020, 00:08 432

♦ Irlandezul Paschal Donohue a câştigat la sfârşitul săptămânii trecute un vot secret, devenind preşedinte al eurogrup, spre nemulţumirea celor patru ţări care nu prevăzuseră o astfel de înfrângere.

Ţările mai mici din zona euro au pus în scenă o revoltă pentru a aduce un reprezentant propriu la conducerea eurogrupului şi a da o lovitură marilor puteri ale blocului, Germania, Italia, Franţa şi Spania, care anunţaseră public că o susţin pe favorita spaniolă Nadia Calvino.

Irlandezul Paschal Donohue a câştigat la sfârşitul săptămânii trecute un vot secret, devenind preşedinte al eurogrup, spre nemulţumirea celor patru ţări care nu prevăzuseră o astfel de înfrângere, potrivit unui oficial familiar cu procesul citat de Bloomberg.

Ţările mai mici din Europa de Est au simţit că prin susţinerea lui Donohue îşi susţin un reprezentant propriu, potrivit unui alt oficial.

Victoria lui Donohoe marchează un moment semnificativ pentru Irlanda, la 10 ani după ce ţara a beneficiat de un bailout în timpul crizei financiare. Faptul că ambii candidaţi favoriţi au provenit din ţări salvate în timpul crizei datoriilor suverane este un semn că UE este pregătită să întoarcă pagina cu privire la diviziunile din anii de austeritate. Revolta ţărilor mici reprezintă în acelaşi timp o declaraţie de intenţie înaintea discuţiilor din această săptămână, când Germania şi Franţa vor încerca să câştige susţinere pentru un pachet masiv de stimulente menit să redreseze economia după pandemie.

„Avem nevoie de o înţelegere pentru poziţiile economiilor mici şi mijlocii“, potrivit lui Gernot Bluemel, ministrul austriac al finanţelor. „Irlanda a urmat o agendă disciplinată de reforme în ultimii ani şi cunoaşte provocările şi cerinţele mecanismelor de susţinere europene“.

În acelaşi timp, irlan­dezul este văzut ca a avea ca­pa­citatea de a soluţiona diver­genţele dintre ţările con­servatoare din nordul Eu­ropei şi guvernele sudice cel mai puternic afectate de pan­demie.

Donohoe pledează pentru necesitatea disci­pli­nei fiscale, susţinând în ace­laşi timp presiunile Euro­pei sudice pentru o mutualizare a datoriilor în timpul criz­ei coronavirusului. Acesta s-a declarat de acord cu eforturile internaţionale de reformare a sistemului global de impozitare a companiilor, menţinându-şi în acelaşi timp părerea că ţările mai mici din cadrul blocului au nevoie de dreptul de a-şi stabili propriile rate ale taxelor.

Ministrul de finanţe irlandez preia conducerea eurogrup în timpul celei mai severe crize economice suferite de Uniunea Europeană în era modernă. După ce a constituit un pilon al procesului decisional în timpul crizei datoriilor suverane, relevanţa euro­gru­pului a pălit în ultimii ani pe fondul divergenţelor dintre ţările nordice şi sudice pri­vitoare la continuarea pro­cesului de integrare în zona euro, potrivit Financial Times.

„Există argumente pu­ter­nice pentru abolirea sa“, spunea la începutul anului un oficial al UE angajat de instituţia care a început să activeze înainte de lansarea monedei unice europene în 1998.

„Şi-a pierdut scopul“, se plângea şi un diplomat. Un factor cheie din spatele schimbărilor este reprezentat de includerea în creştere a ţărilor noneuro la masa discuţiilor. Oficialii se plâng că numărul mai mare de miniştri afectează capacitatea decizională a eurogrupului. Există de asemenea un număr în scădere de politici care necesită atenţia exclusivă a ţărilor euro.

Lucas Guttenberg de la Jacques Delors Centre din Berlin crede că vina aparţine liderilor din zona euro. „Eurogrupul a lucrat bine când i s-a indicat clar ce să facă. Dar din 2012 nu a mai avut parte de astfel de ghidare“, spune acesta. „Dacă liderii nu vor fi în continuare dispuşi să se hotărască ce fel de zonă euro vor, nu este clar de ce mai avem nevoie de eurogrup în afara vremurilor de criză“.

Totuşi, una dintre primele sarcini ale lui Donohoe va fi de a încerca să exercite influenţă asupra fondului de redresare de 560 miliarde de euro propus de UE în condiţiile în care statele încearcă să se pună de acord asupra modului de supervizare a procesului de susţinere a economiilor afectate de criză.

„Prioritatea pentru noi toţi în Europa este să ne asigurăm că fondul de redresare poate fi o realitate şi că poate avea relevanţă în a permite cetăţenilor noştri să-şi recupereze locurile de muncă şi în susţinerea angajatorilor“, a declarat Donohoe după vot.

Acesta a adăugat că miniştrii va trebui de asemenea să se gândească la cum să reformeze reglementările bugetare din zona euro, dar numai după ce se va încheia prima fază a crizei. Donohoe a declarat că doreşte să creeze o punte de legătură între regiunile nordice şi sudice ale zonei euro.

„Sunt pe deplin conştient că cetăţenii Europei analizează poziţia actuală a economiilor lor naţionale, poziţia economiei europene şi că sunt îngrijoraţi, că au început să se teamă din nou pentru viitorul lor, pentru slujbele şi veniturilor lor. Indiferent de cât de mari sunt provocările, şi sunt conştient că acestea sunt profunde, sunt absolut încrezător că împreună cu colegii mei din cadrul eurogrup, cu guvernele noastre, avem capacitatea şi am pus bazele pentru a depăşi aceste provocări“, a dat asigurări noul şef al eurogrup.

Ministrul irlandez în vârstă de 45 de ani este membru al partidului de centru dreapta Fine Gael din Irlanda şi devine primul conservator care preia frâiele eurogrupului din 2013. Poziţia a fost deţinută în ultimii ani de miniştri social democraţi. Mandatul lui Donohoe este de doi ani şi jumătate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO