Profesii

ALEPH BUSINESS. Cum a ajuns Laura Ţeposu să pună bazele librăriei online libris.ro, un business de 11 milioane de euro: Eu am vrut să mă fac expert-contabil, dar în primul an de facultate am lucrat ca librar

Autor: Irina Apetrii

10.04.2022, 12:02 872

Laura Ţeposu este CEO şi cofondator, Libris.ro. Este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, secţia Finanţe-Bănci (2000) şi a unui master în politici de contabilitate, audit şi control de gestiune. Din 2007, este membru al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Şi-a dat licenţa în contabilitate şi finanţe. În urmă cu 11 ani, Laura Ţeposu a pus bazele librăriei online
Libris.ro, business cu venituri de 11,3 milioane de euro în 2020 şi peste 100 de angajaţi. Laura Ţeposu a fost invitată la emisiunea Viaţa ta e un business, a canalului Aleph Business, unde a vorbit despre cât de greu a fost începutul unei librării online şi unde îşi doreşte să ajungă cu Libris.ro.

Cum a luat naştere Libris ?

Firma Libris are 30 de ani. În anul 1991 a fost fondată de unchiul şi mătuşa mea. Eu mi-am început activitatea la Libris în anul 1997, eram în primul an de facultate, lucrând iniţial ca librar. Ulterior am terminat facultatea, am vrut să mă fac expert contabil, adică sunt expert contabil, am vrut să-mi fac la un moment dat o firmă de contabilitate, dar am rămas în librărie. În anul 2009 am venit cu propunerea de a trece şi în online. Libris era iniţial era o librărie fizică din Braşov, dar în 2009 am început dezvoltarea online.

Ai fi avut şi alte oportunităţi la finalul anilor 90?

Eu am terminat Facultatea de Ştiinţe
Economice în anul 2000. Pe parcursul facultăţii am lucrat, fiind în acelaşi timp şi librar. A fost perioada mea de asimilare, de învăţat practic. Dar în anul 2000, desigur, erau foarte multe direcţii de urmat. Una din acestea era să merg în domeniul bancar. Eu am terminat finanţe bănci. Altă idee la vremea aceea era să pleci în străinătate să lucrezi pe vas. Aşa era în trend atunci. Dar eu am rămas în librărie şi în aceeaşi perioadă am încercat şi o firmă de contabilitate, dar nu pot să zic că a fost un succes.

Unde te-ai gândit tu atunci, în 2009, că vei ajunge cu Libris?

În 2009, atunci când am început cu Libris.ro, mi-am setat o ţintă undeva sus, deşi aveam foarte puţine cunoştinţe despre online. Îmi doream un spaţiu logistic foarte mare, un depozit foarte mare, să ajungem la cât mai mulţi oameni şi îmi aduc aminte şi acum că mergeam la târgurile de carte şi povesteam editorilor care sunt planurile noastre şi erau cumva sceptici legat de ce urma să se întâmple cu Libris.

Vedeţi interviul video, începând cu minutul 12:15, pe ALEPH BUSINESS

Să vinzi 2 milioane de cărţi online este peste ce ţi-ai imaginat tu sau este sub?

Este sub ceea ce s-ar putea face în România, este sub ceea ce ar putea însemna piaţa de carte pentru ce se întâmplă în România, la ora actuală.

Citiţi materialul intergal pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO