Profesii

ALEPH BUSINESS. Cum a ajuns Ramona Jurubiţă dintr-o cameră de cămin din Agronomie să conducă un Big4: Ce am învăţat acolo în cămin a fost să mă descurc în condiţii mai puţin prietenoase

Autor: Ioana Matei

17.07.2022, 12:01 3222

Ramona Jurubiţa coordonează guvernanţa şi strategia firmei şi reprezintă grupul de firme KPMG din România atât pe piaţa locală, cât şi pe plan internaţional. Este membră a ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), a Camerei Consultanţilor Fiscali din România, CECCAR şi a Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR) şi a urmat o serie de programe profesionale, oferite de organizaţii prestigioase precum London Business School şi Harvard Business School. A terminat Facultatea de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, precum şi Facultatea de Drept, la Universitatea Româno-Americană. Ramona Jurubiţă a fost unul dintre invitaţii emisiunii Viaţa ta e un business, difuzată de Aleph Business, unde a vorbit despre felul în care şi-a construit cariera spre vârful uneia dintre cele mai mari companii de consultanţă şi audit fiscal de pe piaţa locală.

Este activă în eforturile de promovare a unui mediu economic şi social puternic în România, în care afacerile să se dezvolte şi persoanele fizice să îşi atingă potenţialul. Este coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte numeroase organizaţii de afaceri şi care pledează pentru politici de promovare a creşterii durabile, şi este, de asemenea, membru al Consiliului de Administraţie al Consiliului Investitorilor Străini. Crezi că dacă nu ar fi căzut comunismul ai fi rămas în Piatra Neamţ, de unde eşti originară şi unde părinţii tăi au avut o carieră pe platforma chimică?

Probabil că dacă nu ar fi căzut comunismul, aş fi ajuns la facultate la Iaşi, aş fi făcut tot economie şi, dacă nu aş fi fost pe platforma din Săvineşti, probabil că aş fi lucrat ca economist în Iaşi.

Dar în anii ‘90, când ai venit la ASE, care a fost visul tău?

Îm 1995, când am venit la ASE, am venit datorită celei mai bune prietene ale mele din liceu, care voia să facă biologie la facultatea din Bucureşti. Pentru părinţi opţiunea cea mai facilă din punct de vedere logistic era Iaşiul, dar eu am spus că vreau să vin în Capitală, alături de prietena mea, ceea ce am şi făcut. A fost un efort foarte mare pentru părinţii mei să mă susţină să ajung în Bucureşti, dar cred că a fost impulsul cel mai fericit pe care puteam să îl urmez în acel moment.

Acum când eşti parte din KPMG România, care face parte din grupul Big Four, al celor mai mari firme de consultanţă din lume, la ce te gândeşti?

Este o constantă pe care o am şi de când am intrat la facultate, şi de când am dat primul interviu la KPMG, şi de când am intrat aici, iar constanta aceasta este curiozitatea şi învăţatul continuu. Niciodată nu mă voi opri să învăţ, să explorez noi teritorii, aceasta este constanta cu care mă bucur că am rămas. 

Ţi-aminteşti cum a fost primul tău interviu, când ai intrat la KPMG şi ce ai fost întrebată?

Da, îmi aduc aminte, au fost două interviuri, primul a fost la o societate din domeniul financiar bancar şi al doilea a fost la KPMG. În domeniul financiar bancar, am fost întrebată dacă ar fi să aleg jobul ideal, care ar fi acesta, iar eu am răspuns că mi-aş dori să fiu inspector fiscal. De ce? Fiindcă doream să învăţ şi să mă asigur că fiecare contribuabil îşi plăteşte corect taxele. Am ajuns la KPMG, unde abordarea a fost complet diferită, în sensul în care a existat o deschidere foarte mare pentru explorarea carierei. La interviul propriu zis am spus ceea ce nu ştiu. Nu ştiam mai deloc engleză, fiscalitate făcusem în facultate, dar prea puţin şi, culmea, postul pentru care aplicasem era de consultanţă în fiscalitate, însă ceea ce m-a impresionat a fost abordarea. Abordarea a fost aceea că nu contează că nu ştii foarte multe, important e să vrei să înveţi pentru asta şi în KPMG aşa a şi fost.

Vedeţi interviul video, începând cu minutul 11:30, pe ALEPH BUSINESS

Citiţi materialul intergal pe www.businessmagazin.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO