Profesii

ALEPH BUSINESS: Mihnea Şerbănescu voia să fie profesor de matematică şi să dea meditaţii ca să câştige mulţi bani, dar a ajuns unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi imobiliari. Care este defectul investitorului român? Lipsa de răbdare, gândirea pe termen scurt. A vedea pe termen lung înseamnă un cost pe termen scurt pe care nu suntem tot timpul disponibili să-l acceptăm

Autor: Irina Apetrii

30.01.2022, 14:02 2805

Mihnea Şerbănescu este general manager Cushman & Wakefield Echinox, o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa din România, ce activează în toate segmentele pieţei imobiliare.

Recunoscut ca unul dintre cei mai experimentaţi consultanţi imobiliari, a intrat pe piaţa de profil în 1993, când bariera nu era aşa de sofisticată cum este astăzi. Mihnea Şerbănescu îşi dorea să devină profesor de matematică, a terminat liceul Sfântul Sava şi s-a înscris la Facultatea de Matematică, pe care nu a terminat-o, pentru că după Revoluţie s-a reorientat spre antreprenoriat şi spre Academia de Studii Economice, fiind ulterior licenţiat în administrarea afacerilor. În 2015, compania pe care a fondat-o acum peste 28 de ani şi-a schimbat numele în Cushman & Wakefield Echinox, după fuziunea la nivel global între DTZ şi Cushman. Mihnea Şerbănescu a fost invitat la emisiunea Viaţa ta e un business a canalului Aleph Business, unde a vorbit despre întreaga carieră profesională şi despre viitorul în imobiliare.

De la matematică ai trecut la imobiliare, când lumea nu ştia ce înseamnă să fii broker. Cum a fost?

Trebuie să menţionez că nici eu nu ştiam, habar nu aveam. Încercând să fac un rezumat al acestor ani vreau să spun că am trăit mare parte din viaţa mea în comunism. Am fost educat, am făcut liceul Nicolae Bălcescu, acum este Sfântul Sava, unul din liceele de vârf ale României şi mă pregăteam să devin profesor de matematică pentru că am considerat că acest lucru îmi răspunde celor două nevoi fundamentale. Şi anume: o satisfacţie financiară, voiam să dau meditaţii pentru că erau mulţi meditatori privaţi chiar şi pe vremea aia care făceau foarte mulţi bani, dar era şi ceva ce îmi plăcea. Pentru că în anii ’89-’90 a fost o schimbare sociala esenţială, care a resetat datele problemei, m-am reorientat, am renunţat la facultatea de matematică din care făcusem câţiva ani, am început ASE în paralel, după care am renunţat să termin facultatea de matematică. Am terminat ASE având o diplomă în administrarea afacerilor şi având şi şansa să studiez un an în Belgia. Iar cariera imobiliară am început-o în anul 1993, fară să am neapărat nişte criterii foarte sofisticate, cred că am luat în calcul noţiunea economică de bază care se numeşte bariera la intrarea pe piaţă.

Tu ai ales acest domeniu sau el te-a ales pe tine, printr-o conjunctură?

Mai degrabă eu, după criteriul menţionat, şi nu neapărat gândindu-mă atunci că voi face o carieră în domeniul ăsta, era ceva ce se putea îmbina cu facultatea, eram în an terminal la ASE, a fost mai mult ca un fel de hai să ne rotunjim veniturile. Uşor, uşor m-a prins şi iată-mă.

Care a fost prima tranzacţie pe care ai făcut-o în 1993 şi care a fost obiectul?

Îmi aduc aminte parcă a fost ieri. M-am întâlnit cu un domn, undeva în Berceni, şi am vândut un apartament confort doi în zona respectivă, al cărui preţ era de 4.000 de dolari. A fost destul de lungă negocierea, domnului i s-a părut scump iniţial şi comisionul cred că a fost undeva la
150 de dolari.

Şi ce ai făcut cu banii?

Eram mai mulţi asociaţi, am plătit din cheltuieli pentru că aici este o altă esenţă a domeniului nostru. Lumea vede doar amploarea unui comision când el se încasează. Ce nu se ştie este că acest comision compensează şi alte nu ştiu câte eşecuri, pentru că într-un regim de business tu eşti plătit doar când treaba e dusă 100%. Dacă e 99% nu iei nimic. Când părţile sunt cu pixul la notariat, s-au întâmplat cazuri şi chiar celebre şi în lumea corporatistă în care părţile s-au răzgândit în ultima clipă, brokerul nu încasează nimic în cazul ăsta. Dar el acoperă atât cheltuielile curente cât şi multe alte ore de muncă degeaba, fără remuneraţie.

Vedeţi interviul VIDEO pe Aleph Business (Minutul 12:00)

Care a fost cea mai mare tranzacţie la care tu ai participat din istoria firmei? Şi când a fost?

A fost în anii recenţi. Din nou, respect principiul potrivit căruia tranzacţiile la care participăm sunt atinse de confidenţialitate, dar pot să spun că am încasat peste un milion, comisionul firmei.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO