Profesii

Alexander Boersch, Deloitte Germania: Inflaţia va continua. Dacă războiul se prelungeşte, ne aşteptăm să vedem o inflaţie de peste 8% şi o creştere economică de 1% în Uniunea Europeană

Deloitte/ZF CFO Summit 2022

Alexander Boersch, Deloitte Germania: Inflaţia va...

Autor: Răzvan Botea

19.04.2022, 12:40 191

Alexander Boersch, economistul-şef şi coordonatorul diviziei de cercetare din cadrul Deloitte Germania, a spus, la a treia ediţie a CFO Summit, că inflaţia va continua şi, în opinia celor mai mulţi economişti, cel mai probabil scenariu este cel în care războiul din Ucraina se va prelungi până anul viitor, iar în aceste condiţii creşterea economică la nivelul Uniunii Europene se va reduce până la 1%,m iar inflaţia medie la nivel european va depăşi 8%.

„Ne putem aştepta ca inflaţia să continue, condusă de preţurile la energie, sau chiar să accelereze. Scenariile pe care mergem se referă la rezultatul războiului şi evoluţia preţurilor energie şi mărfurilor. În scenariul în care războiul va dura până anul viitor şi vom vedea mai deoparte sancţiuni economice, vedem inflaţia la mai mult de 8% în Uniunea Europeană şi o creştere economică de 1%”, a spus el.

Deloitte România, în parteneriat cu Ziarul Financiar, a organizat marţi, 19 aprilie, a treia ediţie a CFO Summit, un eveniment dedicat specialiştilor din departamentele financiare ale companiilor.

Ce a mai spus dr. Alexander Boersch la CFO Summit 2022:

Cred că trebuie să facem o diferenţă între situaţia economică curentă şi previziuni. Situaţia curentă arată bine, în vreme ce orizontul este mai înnorat.

Dacă te uiţi la piaţa de capital, merge mai mult decât bine. Dacă te uiţi la sentimentul economic, merge mult mai rău, mai ales când te uiţi la zona de investiţii, manufacturare sau industria automotive.

Piaţa de export către Rusia nu este atât de mare. Pentru toată Uniunea Europeană, Rusia înseamnă cam 2% din exporturi, la fel ca Suedia sau Ungaria. Implicaţiile sunt mai degrabă pe partea de aprovizionare.  Vorbim, în primul rând, de câteva mărfuri-cheie precum titanul sau paladiul.

Un alt factor important este, desigur, energia. România este mai independentă decât Germania faţă de gazul rusesc, aspect care este un atu foarte important.

Sentimentul consumatorului a scăzut foarte mult în martie 2022, cel mai mult din cauza războiului, dar şi ca reacţie la creşterea inflaţiei. Consumatorii au economii în exces, acumulate în pandemie, când nu au putut cheltui banii. În aceeaşi vreme, piaţa muncii a mers bine, aşa că acum sunt bani. Consumul încă are tracţiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO