Profesii

Alternativa la concedieri: Saptamana de lucru incepe sa aiba doar 4 zile

25.01.2009, 15:55 127

Unul dintre ultimele anunturi de acest gen a fost al companiei de consultanta KMPG, care le-a recomandat celor 11.000 de angajati ai sai sa accepte oferta de a-si lua o pauza pe model sabatic, platita partial, sau sa lucreze numai patru zile pe saptamana pentru a reduce in acest fel costurile cu angajatii.

Mai mult decat atat, o parte dintre gigantii din automotive printre care cei de la General Motors, Honda si BMW au redus deja orele de lucru. Honda, spre exemplu, a inchis deja temporar productia in unele fabrici, potrivit site-ului manangement-issues.com. Companiile din productie nu sunt insa singurele care au luat astfel de masuri. De fapt, potrivit datelor biroului american de statistica a muncii, numarul angajatilor care lucrau in regim full-time, si care acum lucreaza mai putin de 35 de ore pe saptamana din cauza conditiilor nefavorabile prin care trec companiile, a crescut cu aproape trei sferturi, de la 1,49 milioane pana la 2,57 milioane, de la inceputul anului trecut si pana in noiembrie.
Multe dintre firmele de avocatura din California au concediat deja avocati sau au redus numarul orelor de lucru, potrivit site-ului lawjobs.com. De asemenea, companii care activeaza in domeniul tehnologiei, precum Dell, permit angajatilor sa-si ia liber fara sa fie platiti, in timp ce altele au facut deja transferul la saptamana de lucru de patru zile.
Exista semne ca aceste schimbari au ajuns si in sectorul public, primarul din Altanta, Shirley Franklin, reducand recent cu 10% salariile si orele de lucru a 4.600 de angajati pentru a preintampina un buget deficitar.
Pe de alta parte, angajatilor de la o fabrica Bosch din Franta li s-a spus ca va trebui sa lucreze mai mult de 35 de ore pe saptamana, sau, in caz contrar, vor fi nevoiti sa se mute cu locul de munca in Cehia.
In timp ce reducerea numarului de ore de lucru ar putea fi o pastila mai putin amara de inghitit, trecerea la un numar mai mic de ore lucratoare nu este totusi un lucru usor de administrat pentru manageri si poate atrage dupa sine provocari de alta natura.
Ca urmare, pot aparea probleme financiare in randul angajatilor care, avand mai putini bani si, in general, simtindu-se mai nesiguri si mai ingrijorati, trebuie sa fie in contact permanent cu managerii care sa le explice tot timpul in ce stadiu se afla compania. Pe langa acestea, exista si problemele legate de motivatie si productivitate pe care managerii trebuie sa le rezolve, adica sa faca in asa fel incat angajatii sa fie optimisti si motivati.
La nivel practic, in functie de natura zilnica a afacerii, ar putea sa apara provocari referitoare la cum sunt distribuite sarcinile catre angajati, in asa fel incat acestia sa nu aiba prea multe sau prea putine lucruri de facut in timp ce sunt la serviciu.
Totodata, ar trebui sa existe o reevaluare a motivelor pentru care angajatii isi iau zile libere, in special in ceea ce priveste pauzele de tip sabatic.
Daca initial aceste pauze se acordau pentru ca angajatii sa aiba o sansa sa exploreze interesele personale sau se incarce cu energie fara sa-si piarda slujba, acum ele au devenit doar o metoda de a evita concedierile.
"Din ce in ce mai multi angajatori acorda o mai mare importanta acestor programe, privindu-le ca pe o metoda de a atrage, motiva si retine talentele in companie", a declarat recent pentru Business Insurance Carol Sladek, executiv in cadrul firmei de consultanta Hewitt Associates. Asadar, pauzele de tip sabatic se numara printre ultimele solutii la care managerii apeleaza pentru a evita reducerile de personal.
"Din ce in ce mai multi angajatori cauta alternative la concedieri. Daca reusesc sa pastreze oamenii, cand economia isi va reveni, companiile vor fi intr-o forma mult mai buna pentru a incepe sa prospere din nou", a declarat pentru Business Week, in decembrie anul trecut, John A. Challenger, CEO al firmei de consultanta Challenger, Gray & Christmas.
Potrivit Business Week, o serie de firme de dimensiune mai mica au redus deja programul de lucru. Printre acestea se numara Pella, producatorul de ferestre si usi din Iowa, compania miniera AK Steel precum si numeroase ziare sau spitale.
Unul dintre principalele avantaje ale reducerii saptamanii de lucru, atat pentru manageri, cat si pentru angajati, este faptul ca organizatiile reusesc sa retina personalul cu cele mai bune abilitati pentru atunci cand economia se va pune din nou pe picioare.
Lee Hopley, seful politicii economice al organizatiei producatorilor britanici EEF, a declarat luna aceasta pentru revista HR Personnel Today, ca orice lucru care protejeaza angajatii si care ajuta firmele sa iasa intacte din aceasta perioada de criza este un lucru bun.
"Din cauza naturii angajarilor in productie, care presupun de obicei abilitati mai complexe decat in alte sectoare, angajatii din acest sector trebuie sa fie mai maleabili, sa se poata adapta usor si sa aiba tot timpul solutii de rezerva in asa fel incat sa nu-si piarda abilitatile", a explicat Hopley, adaugand ca in timpul perioadelor anterioare de recesiune, atunci cand angajatii au parasit companiile, fie pentru ca au plecat in strainatate, fie in alte sectoare, datele au aratat ca a fost foarte dificil ca aceste persoane sa fie integrate din nou in productie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO