Profesii

Ana Vişian, bestjobs: Companiile vizate de noile măsuri fiscale încep să se limiteze doar la angajarea personalului esenţial sau a celui deja planificat până acum

Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs

Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs

Autor: Cristina Bellu

05.10.2023, 11:40 1304

Noile măsuri fiscale propuse de Guvern afectează şi mai mult mediul de business, în special anumite domenii cheie, în contextul în care economia locală a încetinit ritmul în acest an, pe fondul erodării puterii de cumpărare a consumatorilor, a costurilor crescute pentru firme şi a stagnării economiilor din Vestul Europei, principale pieţe de export pentru industria locală.

Astflel, retragerea anumitor facilităţi fiscale şi creşterea taxării complică strategiile de afaceri pentru companiile vizate, lucru vizibil şi în diminuarea eforturilor de recrutare, arată o analiză bestjobs.

Potrivit acesteia, pe lângă IT, şi companiile din Construcţii, Agricultură şi HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor, astfel că angajează doar pentru posturile esenţiale pe care le au libere. Numărul ofertelor de joburi din aceste domenii a stagnat la nivelul lunilor de vară.

„Se simte o oarecare scădere în eforturile de recrutare ale marilor companii, care, de regulă, făceau multe angajări în această perioadă şi deschideau numeroase poziţii. Acum, în timp ce companiile din Retail, Sănătate, Inginerie şi Producţie recrutează masiv, cele vizate de măsurile fiscale se limitează la angajarea doar a personalului esenţial sau a celui deja planificat până acum. E un semn destul de evident că aşteaptă să se clarifice contextul fiscal înainte de a aloca bugetele pentru mărirea echipelor, mai ales pentru anul viitor”, spune Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs.

Sectorul care a redus cel mai mult angajările în ultimele luni a fost cel al Construcţiilor, în contextul în care media ofertelor publicate pe bestjobs în ultimele 3 luni este şi cu 40% mai mică decât în aceleaşi luni ale anului trecut.

Cu toate acestea, spre deosebire de activitatea din 2022, cererea de specialişti în Construcţii şi Instalaţii a fost foarte mare la începutului lui 2023, numărul de joburi postate pe bestjobs în primul trimestru din 2023 fiind aproape egal cu numărul celor postate în primele 6 luni din 2022.

„Observăm o stagnare în sectoare, precum Construcţii şi Agricultură, care în această perioadă intensificau căutările de specialişt, care coincide şi cu discuţiile din sfera politică despre plata CASS în cazul acestor angajaţi sau impozitarea sumelor din salarii ce depăşesc 10.000 de lei brut. În ceea ce priveşte HoReCa, o stagnare a recrutărilor e justificată de încheierea sezonului turistic.”, completează Ana Vişian. 

Salariile angajaţilor români au început deja să înregistreze scăderi, salariul mediu net din luna iulie fiind cu 35 lei mai mic faţă de luna iunie 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mici salarii au fost înregistrate în hoteluri şi restaurante, cu puţin peste 2.500 lei net.

 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO