Profesii

Analiză Syndex: Un salariat plătit la nivelul minim în România este cu 11% mai ieftin decât în Ungaria, cu 34% mai ieftin decât în Polonia, cu 35% mai ieftin faţă de Cehia şi cu 40% mai ieftin faţă de Slovacia

Analiză Syndex: Un salariat plătit la nivelul minim în...

Autor: Ramona Cornea

28.04.2021, 12:54 216

Un salariat plătit la nivelul minim în România este cu 11% mai ieftin decât în Ungaria, cu 34% mai ieftin decât în Polonia, cu 35% mai ieftin faţă de Cehia şi cu 40% mai ieftin faţă de Slovacia, conform studiului „Salariul minim şi traiul minim decent. De la mituri la oportunităţi”, realizat Syndex România.

”Deci din punct de vedere al costurilor pentru angajator, salariul minim din România este mult mai atractiv decât pare din comparaţia salariilor brute. În realitate, doar în Bulgaria salariul minim rămâne mai ieftin decât în România. Salariul minim din România este în continuare la un nivel foarte scăzut, lucru pe care atât angajaţii, cât şi angajatorii îl resimt cât se poate de clar, ce-i drept în moduri diametral opuse”, scrie Ştefan Guga, autorul studiului.

În 2020, salariul minim din România era la doar 80% faţă de Slovacia, 78% faţă de Cehia, 70% de faţă de Polonia şi 57% faţă de Slovenia. Faţă de Olanda, România se situa undeva la doar 30%, conform studiului citat.

”Altfel spus, un salariu minim net din România îţi permitea să cumperi doar 30% din coşul alimentar pe care ţi l-ar fi permis un salariu minim în Olanda şi doar 70% dacă ne raportăm la Polonia. Situaţia este cu atât mai proastă cu cât numărul de salariaţi plătiţi la nivelul minim în România este de departe cel mai mare din UE, majoritatea ţărilor vecine având sub 10% din salariaţi plătiţi la nivelul minim. România rămâne mult în spatele chiar şi unor ţări ca Ungaria, care la prima vedere au un salariu minim net la paritatea puterii de cumpărare echivalent cu cel din România — doar 8% din salariaţii din Ungaria sunt remuneraţi la nivelul minim, de peste trei ori mai puţin decât în România”, adaugă Ştefan Guga.

Conform datelor prezentate de el, la finalul anului 2020 erau 1,2 milioane de contracte individuale de muncă plătite cu salariul minim pe economie, cel de 2.080 de lei brut la acea vreme. Dacă adăugăm numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pentru persoanele cu studii superioare şi pe cel plătit angajaţilor din construcţii, numărul contractelor de muncă trece de 1,6 milioane.

”În termeni de putere de cumpărare, salariul minim din România rămâne încă foarte redus, chiar dacă au existat progrese importante în ultimul deceniu. Şi din cealaltă perspectivă — cea a costului salarial — România rămâne ferm aşezată la coada clasamentului european. Trebuie să ţinem cont că angajatorul plăteşte nu doar salariul brut, ci şi o parte din contribuţiile sociale, iar aceasta din urmă a fost redusă la minimum în România începând cu 2018”, mai spune Ştefan Guga.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO