Profesii

Andănuţ, APAPR: Sistemul public de pensii din România ar putea avea nevoie de noi reforme în 1-2 ani

Autor: Dumitrache Adrian

26.01.2011, 13:17 97

România a realizat una dintre cele mai dramatice corecţii însistemul public de pensii, în încercarea de a corectadezechilibrele existente, dar măsurile s-ar putea dovediinsuficiente, astfel că în următorii 1-2 ani vor fi necesare altereforme, a declarat şeful APAPR, Crinu Andănuţ, citat de Mediafax Business.

"România a efectuat una dintre cele mai dramatice corecţii însistemul public de pensii, mixând mai multe măsuri de reformă, faptcauzat de dezechilibrele deosebit de grave existente în sistemanterior noii legi a pensiilor. Paradoxal, realitatea ne-ar puteademonstra foarte rapid, în următorii 1-2 ani, că nici măcăr acestemăsuri dure de corecţie nu sunt suficiente pentru a echilibra câtde cât sistemul, ceea ce ar putea duce la necesitatea de noireforme parametrice", a adăugat preşedintele Asociaţiei pentruPensiile Administrate Privat din România (APAPR), menţionând dateleunui studiu al Federaţiei Internaţionale a Administratorilor deFonduri de Pensii (FIAP).

Potrivit studiului FIAP, care citează şi concluzii ale unorcercetări ale Băncii Mondiale, România a pus în aplicare mai multemăsuri care au urmărit reechilibrarea bugetului public de pensii,respectiv creşterea ratei contribuţiilor, a vârstei legale depensionare şi a stagiului minim obligatoriu de cotizare, alături dereducerea directă a nivelului pensiilor aflate în plată.

Toate aceste măsuri întreprinse în ultimii doi ani au condus,atât în România, cât şi în alte state, la creşterea poverii fiscaleasupra forţei de muncă şi asupra afacerilor, la costuri mai mari(în termeni de contribuţii) pentru a obţine o pensie mai mică şi lao perioadă mult mai mare de contribuţie pentru a obţine o pensiepentru o perioadă mult mai mică, arată FIAP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO