Profesii

Angajatorii au cheltuit în 2022, în medie, până la 696 lei/lună pentru beneficiile extrasalariale ale unui angajat, plus 11% an/an. Ştefan Toderiţă, Edenred România: în 2023 estimăm o creştere chiar şi peste 800 de lei pe lună

Ştefan Toderiţă, Strategy & Development Director Edenred România

Ştefan Toderiţă, Strategy & Development Director Edenred România

Autor: Cristina Bellu

22.05.2023, 14:30 174

Angajatorii din România au cheltuit în 2022, în medie, până la 696 lei lunar pentru beneficiile extrasalariale ale unui angajat, în creştere cu 11% comparativ cu anul anterior, arată cel mai recent studiu Benefit, lansat de Edenred, care analizează evoluţia şi tendinţele actuale din industria locală a beneficiilor extrasalariale.

Potrivit raportului, companiile din zona serviciilor financiare s-au clasat pe primul loc în 2022 la capitolul beneficiilor extrasalariale oferite angajaţilor, cu un buget mediu de 792 lei pe lună pentru fiecare angajat.

Raportat la topul celor mai dorite beneficii extrasalariale în 2022, acesta a rămas asemănător ca cel din anul precedent, înregistrând însă creşteri semnificative la nivel de preferinţe în rândul angajaţilor. Astfel, cadourile – beneficii în natură (28%, cu o creştere de 44% faţă de 2021), turismul intern, prin voucherele de vacanţă (25%, cu o creştere de 50% faţă de 2021) şi cadourile oferite pentru ocazii speciale (15%, cu o creştere de 39% faţă de 2021).

Următorul beneficiu preferat de angajaţi este reprezentat de telemuncă, acesta fiind un beneficiu care a aparut anul trecut, fiind folosit şi pentru plata utilităţilor, într-o perioadă în care costurile au crescut semnificativ, devansând beneficiile din zona de sănătate, care acum completează top cinci.

Topul exclude cardul de masă, care rămâne în continuare principalul beneficiu preferat de angajaţii din România.

„Experienţa angajatului, sănătatea fizică, starea de bine şi flexibilitatea sunt doar o parte din domeniile importante pentru clienţii noştri. Observăm două tendinţe care se conturează: nevoia angajaţilor de a avea acces la beneficii extrasalariale diverse şi faptul că flexibilitatea acestora este cheia retenţiei angajaţilor. Dacă le analizăm individual, angajaţii au traversat în 2022 mai multe perioade de instabilitate, atât financiară, cât şi socială. În acest context, 25% dintre angajaţi au declarat că beneficiile extrasalariale sunt la fel de importante ca măririle salariale şi au apreciat impactul pozitiv al acestora asupra venitului lunar”, spune Ştefan Toderiţă, Strategy & Development Director Edenred România.

De cealaltă parte, angajatorii au venit în întâmpinarea acestor nevoi şi, pe lângă majorarea valorii tichetului de masă, multe companii au crescut nivelul de flexibilitate în ceea ce priveşte bugetul de beneficii.

„Dacă în 2022, bugetul mediu de beneficii extrasalariale alocat de companii a fost de 696 lei/lună per angajat, în creştere cu 11% faţă de 2021, în 2023 estimăm o creştere până la peste 800 lei”, adaugă Ştefan Toderiţă.

După companiile din zona serviciilor financiare, care în 2022 au înregistrat cele mai mari creşteri în ceea ce priveşte bugetele de beneficii flexibile oferite angajaţilor, cu un buget mediu acordat de 792 lei/lună comparativ cu 2021, când bugetul mediu lunar alocat era de 622 lei/angajat, urmează companiile din IT & Software, care au înregistrat o creştere a bugetului mediu lunar alocat de la 676 lei/angajat la 726 lei/angajat.  Topul este completat de companiile de servicii, unde angajatorii au alocat un buget mediu lunar de 723 lei pe angajat.

La polul opus se clasează companiile din construcţii, cu o medie de 408 lei/lună per angajat, şi sectorul Sănătate şi asistenţă socială, cu un buget mediu de 415 lei/lună per angajat.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO