„Echipele temporare devin permanente atunci când există claritate asupra businessului“ l Mai mult de jumătate (56%) dintre contractele de muncă în regim temporar din România se transformă, pe parcursul a trei ani, în contracte de muncă pe durată nelimitată, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.
România are astfel una dintre cele mai mari ponderi din Uniunea Europeană a contractelor de muncă pe perioadă limitată care se transformă în cel mult 3 ani în contracte pe perioadă nelimitată, după Marea Britanie (unde 58% dintre contractele temporare devin permanente) şi Letonia (57%).
„Modelul de preluare a angajaţilor temporari în echipa permanentă a angajatorului există de mulţi ani, de altfel tipul acesta de acord de preluare este cunoscut în domeniu ca «temp-to-perm». Frecvenţa sa depinde de motivul pentru care angajatorul recurge la munca temporară“, a explicat Corina Gonteanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul furnizorului de soluţii privind forţa de muncă ManpowerGroup. Ea a mai precizat că, în general, angajatorii utilizează munca temporară în situaţii de substituţie, pentru înlocuirea persoanelor care lipsesc din companie pe o anumită perioadă, în situaţii de încărcare suplimentară temporară sau sezonieră sau în situaţii de calibrare a activităţii.
„Munca temporară este de asemenea utilizată în organizaţii care lucrează «pe proiecte» sau în domeniile în care rotaţia de personal este mare şi imprevizibilă (de exemplu suport clienţi). Dintre acestea, acordurile de preluare a personalului temporar în structura permanentă sunt cele mai frecvente în situaţiile de calibrare, adică noi unităţi sau linii de producţie, noi proiecte, noi modele de lucru etc. în care nu există de la început o imagine 100% clară asupra necesarului de personal, iar după o perioadă de funcţionare în care aceste aspecte se clarifică se produce preluarea unui procent semnificativ din echipa temporară“, a mai spus Corina Gonteanu.