Profesii

Angajatorii se uita mai mult la potential decat la experienta

Angajatorii se uita mai mult la potential decat la experienta

Click pentru imaginea marita

03.10.2008, 15:42 27

In prezent, dinamica pietei fortei de munca este mai accelerata decat a fost pana acum, dovada fiind si cresterea cererii de servicii de consultanta.
"Angajatorii au o abordare usor mai flexibila, adica se uita mai mult la potential si la motivatie, nu numai la experienta anterioara. Lumea e nevoita sa gandeasca putin mai creativ pentru ca nu mai exista atat de multe surse de a alege", este de parere Madalina Uceanu, executive director Aims Human Capital Romania, una dintre cele mai importante companii de recrutare de pe piata.
Cand vine vorba de creativitate in recrutare, aceasta se refera la faptul ca recruiterii trebuie sa aiba o abordare mai flexibila. "In loc sa ne uitam la un numar de ani de experienta intr-un anumit domeniu, incercam sa ne uitam la niste abilitati pe care persoana respectiva le-a dezvoltat in timp si care ar putea fi importate usor dintr-o industrie in alta, sau la capacitatea lui de a invata foarte repede care poate compensa lipsa de experienta", explica Uceanu.
Mai mult decat atat, in ultimul timp, din ce in ce mai multe companii vor sa dezvolte persoanele pe care le au deja angajate pentru ca nu mai exista foarte multe surse de recrutare sau pentru ca au o echipa foarte buna in interior care poate fi dezvoltata pe termen lung. Din acest motiv exista foarte multe cereri de organizare de centre de evaluare.
Aims efectueaza in medie 120-150 de plasari de manageri pe an. Nu exista perioade mai aglomerate, intrucat recrutarea nu mai tine cont de sezon si, in consecinta, nu mai exista perioade in care proiectele de recrutare sunt mai numeroase.
"Vara pot fi doar intarzieri mai multe din cauza concediilor. Lucrurile se deruleaza putin mai greu, dar nu se poate spune ca in septembrie, spre exemplu, toata lumea angajeaza. Se angajeaza si in decembrie si in iunie si tot timpul, doar ca in perioada de vara lucrurile se misca mai incet din cauza concediilor, iar deciziile se iau putin mai greu", explica aceata.
 
Se intorc romanii
 
O alta tendinta care se inregistreaza in prezent pe piata locala de recrutare este intoarcerea romanilor din strainatate.
Chiar daca intorcerea romanilor in tara nu se face inca la nivel de masa, incep sa vina din ce in ce mai multe CV-uri ale celor interesati sa vina acasa. Cele mai multe sunt pentru posturile de management, dar si pentru cele de specialisti seniori.
"Salariile pe care le cer romanii din strainatate nu sunt cu mult diferite fata de cele oferite aici, mai ales cei care vin de pe continentul american. Cu toate acestea, romanii care au lucrat in Europa au asteptari salariale putin mai mari", spune Uceanu.
In opinia sa, diferenta majora consta in costul vietii care, in anumite situatii, poate fi mai mare in tara decat in strainatate. La acesta se adauga felul in care functioneaza lucrurile in societate in general, procedurile legale nu mai sunt la fel de facile ca in strainatate, iar tot ce tine de partea administrativa este mai complicat.
Atunci cand trimit CV-ul, romanii din strainatate se gandesc ce proiecte pot sa apara pe plan local, in ce tipuri de proiecte s-ar putea implica, ce tipuri de oferte ar putea primi si in functie de asta iau decizia de a se intoarce sau nu.
"Pe masura ce vor veni mai multi si vor transmite inapoi si povesti de succes pentru ca sunt multi care sunt incadrati cu bine. E un trend pozitiv. Daca ei nu s-ar adapta si daca lucrurile nu ar merge bine pentru ei aici, cu siguranta ar pleca din nou, dar majoritatea s-au adaptat cu brio", spune Uceanu.
Uceanu este de parere ca in 2009 va continua sa fie presiune pe piata muncii, desi, in lumina evenimentelor internationale recente, probabil aceasta se va diminua.
In ceea ce priveste studentii, nici acestia nu mai reprezinta o resursa inepuizabila de recrutare, multi dintre ei fiind deja angajati din timpul facultatii.
"Sunt curioasa sa vad cand vor aparea si la noi programe de sponsorizare a studiilor unor studenti pentru a-i aduce sa lucreze in companii, asa cum se intampla in alte locuri din lume. Cred ca ne indreptam catre acest lucru. Deja in momentul acesta daca te duci in facultate, nu prea mai ai de unde sa alegi. Multi dintre studenti lucreaza din anii terminali", explica directorul executiv al Aims.
Uceanu este de parere ca, la nivel de resurse interne, nu se poate schimba mare lucru "peste noapte".
"Va continua promovarea fortata a unor oameni care nu sunt neaparat pregatiti suta la suta, nu au experienta pentru a prelua o pozitie de management", crede Uceanu.
Totodata, vor exista zone cu o dezvoltare mai putin spectaculoasa anul viitor. "Nu cred ca zona de manufacturing va cunoaste o dezvoltare prea mare. Zonele care pot creste sunt zonele de servicii, zone in care se foloseste mai putin din forta de munca bruta si mai mult din capacitatea intelectuala", spune Uceanu.
Referitor la criza fortei de munca, evolutia acesteia depinde foarte mult de evolutia economiei. Insa presiunea nu va fi mare doar pe recrutare, ci si pe dezvoltarea oamenilor.
Pe de alta parte, salariile la nivel de management nu vor mai creste foarte mult pentru ca sunt deja destul de mari chiar prin comparatie cu Europa de Vest.
"Cel mai probabil, discrepantele intre salarii se vor diminua anul viitor. Tendinta este de uniformizare, cel putin la nivel de industrie", spune Uceanu.
 
Madalina Uceanu
 
  • 2001- prezent: director executiv, Aims Human Capital Romania
  • 1999- 2001: client service director, Snelling
  • 1996 - 1999: Account Manager, Snelling
  • 1994-1996: professional employment counselor, Snelling
  • 1994: receptionista, Snelling Personnel Services Romania

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO