Profesii

Anunţul ministrului Muncii Violeta Alexandru, despre şomajul tehnic: Primele plăţi au fost făcute, aşteptăm rectificarea bugetară

Anunţul ministrului Muncii Violeta Alexandru, despre...

Autor: Laura Buciu, Mediafax

15.04.2020, 18:28 137

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că primele plăţi pentru beneficiarii şomajului tehnic au fost făcute, însă pentru a continua este nevoie de rectificarea bugetară. 562.000 de români sunt în şomaj tehnic, iar alţi 74.000 au depus cerere al AJPIS-uri.

Violeta Alexandru a declarat că prima parte dintre beneficiarii şomajului tehnic a încasat deja banii.

„Prima parte dintre cei care nu au adresat solicitări au şi primit banii în cont, atât beneficiarii sumelor gestionate de Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, cât şi cei care au depus cerere la AJOFM-uri. Solicitări la nivelul zilei de astăzi (miercuri – n.r.) pe tot cuprinsul ţării de la toate AJOFM-urile sunt puţin peste 550.000, practic 562.000 de salariaţi. E vorba de cererile depuse de companii pentru salariaţii cărora li s-a suspendat temporar contractul de muncă, adică i-a înscris în şomaj tehnic (...). Primele plăţi din rezervele instituţiilor au fost făcute, aşteptăm rectificarea bugetară. Toate documentele sunt la zi, procesate, verificate, (...) suntem pregătiţi. Ce ne lipseşte în acest moment este rectificarea bugetară pentru a opera toate plăţile celor care ne au adresat solicitări şi care au trecut prin verificare”, a spus Alexandru.

Ministrul Muncii a mai spus că la Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) sunt un total de 74.000 de solicitări pentru şomaj tehnic.

„E vorba despre persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale şi alţi profesionişti în sensul codului civil. Şi aici din rezervele AJPIS-urilor stau făcut deja primele plăţi. Documentele sunt procesate. Aşteptăm rectificarea pentru a putea face un volum consistent, pentru că toate actele sunt pregătite pentru a da drumul la plăţile suplimentare”, a mai spus Alexandru.

Violeta Alexandru a propus, în şedinţă, să fie completată lista beneficiarilor de şomaj tehnic cu alte categorii despre care există informaţii că sunt afectate de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO