Profesii

Aon Hewitt: Companiile sunt reticente în a mai participa la studii despre angajaţi

Aon Hewitt: Companiile sunt reticente în a mai participa la studii despre angajaţi

Patrick Desbiens şi Florentin Ţuca conduc cele două companii din fruntea topului angajatorilor - GSK, respectiv Ţuca, Zbârcea & Asociaţii

Autor: Andreea Mioara Neferu

28.10.2010, 23:59 157

Dacă anul trecut la realizarea acestui studiu au participat 50de companii care aveau împreună aproape 13.000 de angajaţi, înacest an au participat doar 24 de companii la studiu, care au puţinpeste 6.400 de salariaţi.

"O parte din companii au refuzat să participe în acest an,susţinând că nu e momentul potrivit pentru un asemenea studiu înRomânia", a spus Svetla Simidchieva, managing partner al MondayInsight, care este partenerul Aon Hewitt pentru România şiBulgaria, în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat cuZiarul Financiar.

GlaxoSmithKline, McDonald's, Astra Zeneca, Carpatcement şiHenkel sunt cei mai buni angajatori în 2010 din categoriacompaniilor mari, cu peste 250 de angajaţi şi cifră de afaceri depeste 50 de milioane de euro. În topul companiilor mici şi mijlociicare sunt considerate cei mai buni angajatori în acest an se aflăfirmele Ţuca, Zbârcea& Asociaţii, Syngenta, Adobe România,Avangate şi Hilti.

Lastudiul Best Employers poate participa orice companie careactivează pe piaţa românească de cel puţin doi ani şi care are celpuţin 50 de angajaţi. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu,desfăşurat în 12 ţări din Europa Centrală şi de Est, companiileparticipante din fiecare ţară candidând automat pentru titlul BestEmployers la nivel regional, al cărui rezultat se va anunţa îniunie 2012.

"Acest studiu ne oferă ocazia de a-i înţelege pe angajaţi, de aînţelege ce anume îi determină să aibă performanţe", a declaratAdriana Radu, HR manager în cadrul Henkel, companie ce a obţinutanul acesta locul al cincilea în topul celor mai buni angajatori -companii mari.

Companiile participante la studiu au completat trei chestionare,unul care a evaluat gradul de satisfacţie şi implicare aangajaţilor, unul care a analizat opiniile managerilor de top şiunul care a analizat structura şi strategiile departamentului deresurse umane.

Studiul de anul acesta a arătat că factorii cei mai importanţice pot avea un impact pozitiv asupra gradului de implicare aangajaţilor sunt oportunităţile în ceea ce priveşte cariera,răsplata pentru performanţe şi atenţia acordată resurselor umane.Companiile identificate ca fiind Best Employers au un nivel deimplicare a angajaţilor de peste 78%. Totodată, 69% dintrerespondenţii studiului (media pentru toate cele 24 de companii)consideră că organizaţia în cadrul cărei lucrează a reacţionat latimp pentru a face faţă provocărilor condiţiilor economiceactuale.

La ediţia de anul trecut, pe locul 1 în topul celor mai buniangajatori din România s-au aflat companiile McDonald's (lacategoria companii mari) şi Adobe (în topul celor mai bunangajatori din IMM-uri). Studiul a fost realizat în perioadaseptembrie 2009- iunie 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO