Circa 22.000 de medici au avut intenţia de a pleca din ţară în ultimii 10 ani şi au cerut pentru acest lucru certificate profesionale curente, emise de Colegiul Medicilor din România (CMR).
România a pierdut în ultimii ani mulţi medici care au ales să lucreze în străinătate, în căutarea unor condiţii mai bune pentru ei şi pacienţi. Unii dintre specialiştii români nu văd posibilă o întoarcere în România. Alţi medici, în schimb, s-au întors să pună în practică ce au învăţat şi în afară. Care sunt motivaţiile ambelor categorii de a pleca, dar şi de a reveni acasă?
Circa 22.000 de medici au avut intenţia de a pleca din ţară în ultimii 10 ani şi au cerut pentru acest lucru certificate profesionale curente, emise de Colegiul Medicilor din România (CMR). Date concrete despre numărul efectiv de medici români care lucrează în afara ţarii nu există, certificatele profesionale fiind doar unul dintre paşii spre străinătate.
Dacă toţi medicii care au cerut în ultimii ani documente de la CMR au şi plecat din ţară, numărul lor reprezintă o treime din numărul total de medici care sunt înregistraţi în prezent în CMR.
Iar situaţia resursei umane din sănătate este cu atât mai gravă cu cât medicilor plecaţi în stăinătate li se alătură şi asistenţi şi personal auxiliar.
În ultimii doi-trei ani, exodul medicilor s-a mai domolit, în contextul în care şi salariile au crescut semnificativ, un medic putând să ajungă la 2.000-3.000 de euro net lunar. În plus, evoluţia sistemului privat mai ales, pe fondul lipsei de investiţii de la stat, a atras specialişti care au vrut să revină în ţară.
Ziarul Financiar a vorbit cu câţiva medici care s-au întors după ani de experienţă în spitale mari din vestul Europei, dar şi cu specialişti care lucrează în străinătate şi nu văd posibilă o revenire în ţară.
Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro