Profesii

Aproape jumatate din manageri refuza relocarea

Aproape jumatate din manageri refuza relocarea

Ioana Constantinescu, managing director al Target Romania: "Un researcher/consultant junior cu unu - doi ani experienta castiga intre 500 si 800 de euro pe luna, in timp ce un partener poate castiga intre 8.000 si 10.000 de euro pe luna, daca luam in considerare si bonusurile."

11.08.2008, 14:58 317

Chiar daca ofertele de relocare ale companiilor includ de obicei si acoperirea costurilor cu cazarea, managerii refuza sa plece in alt oras, spune Ioana Constantinescu, managing director al companiei de executive search Target Romania. Companiile se angajeaza de obicei sa acopere costurile cu cazarea timp de sase luni pana la un an, dar exista si situatii in care managerilor li se plateste si masa.
"Motivul pentru care managerii refuza sa se mute profesional in alt oras este fie faptul ca nu isi doresc o schimbare de cariera, fie nu vor sa-si paraseasca familia", explica ea.
Pe de alta parte, in opinia lui Constantinescu, companiile de pe piata locala au mai mare nevoie de specialisti decat de manageri.
"In general, marile companii au top-managementul destul de bine asezat, iar de cele mai multe ori, atunci cand o pozitie la acest nivel se elibereaza sau este nou creata, oportunitatea apartine mai intai candidatilor interni, si anume angajatilor companiei, care au dovedit performanta si loialitate si care sunt pregatiti sa faca acest pas", explica Constantinescu.
Astfel, managerii sunt "cautati" in toata tara, in functie de specialitatea pe care o au si de specificul fiecarei zone. Astfel, pentru "tehnicieni" sunt vizate zonele de vest si centru ale tarii, acolo unde s-au concentrat in ultimii ani in special investitori in domeniul industrial.
"In domeniul industrial, de exemplu, pentru o pozitie de plant manager (manager de fabrica - n.r.) vom tinti candidati in Brasov, Sibiu, Timisoara, Arad sau oriunde in tara, in functie de cerintele profilului dat de client. Pe de alta parte, pentru o pozitie de director financiar, piata din Bucuresti ofera resurse suficiente, cel putin in comparatie cu alte pozitii, atat din punct de vedere volumic, cat si calitativ", spune Constantinescu.
Cat priveste tarifele de recrutare, Target practica un onorariu fix, raportat la un procent din salariul estimativ anual brut al candidatului, adica pana la 33% din salariul anual al celui recrutat.
"Onorariul nostru nu variaza in functie de negocierea finala dintre client si candidat, care poate fi la un nivel salarial mai mic sau mai mare, in functie de domeniul de expertiza, senioritate, dar si domeniul de activitate din care provine candidatul", explica Constantinescu, precizand ca in acest fel se evita conflictul de interese dintre client si compania de recrutare.
Totodata, un consultant este compensat diferit, de la o firma la alta, in functie de politica fiecareia. Exista intotdeauna o parte fixa si una variabila. In general, onorariile firmelor de executive search reprezinta 25%-33% din salariul brut anual al candidatului recrutat. Procesul de cautare in sine dureaza, in medie, intre patru si sase saptamani pana la livrarea listei scurte.
"Componenta variabila se poate regasi sub forma de bonus la finalizarea cu succes a unui proiect, sub forma de comision la indeplinirea unui target care poate fi target de vanzari, un procent din valoarea facturata, sau un target de incasari, un procent din valoarea incasata", spune Constantinescu, care este de parere ca acest lucru depinde de ce anume isi doreste compania sa stimuleze prin schemele de bonificatie cu care lucreaza.
O parte din firmele care folosesc headhunting-ul ca metoda de identificare candidati au onorarii de 3.000 - 5.000 de euro, de exemplu, in timp ce altele au un nivel al onorariilor cuprins intre 10.000 si 20.000 de euro si, uneori, chiar dublu pentru pozitii cu adevarat de top.
"Aceste diferente mari se justifica in principal prin calitatea serviciilor, prin know-how-ul, dar si prin reputatia firmei respective, prin nivelul de senioritate si expertiza al consultantilor, al contactelor acestora in piata si, nu in ultimul rand, printr-o metodologie diferita de lucru care aduce plus valoare in livrarea cu succes a unui proiect de executive search", precizeaza Constantinescu.
Cat priveste salariile consultantilor in executive search, acestia pot castiga de la 500 de euro la 10.000 de euro pe luna, in functie de experienta pe care o au.
"Un researcher/consultant junior cu unu - doi ani experienta castiga intre 500 si 800 euro pe luna, in timp ce un partener poate castiga intre 8.000 si 10.000 de euro pe luna, daca luam in considerare si bonusurile", spune Constantinescu, care adauga ca majoritatea consultantilor din recrutare si din executive search sunt femei.
Target are in portofoliu un numar de 40 - 50 de recrutari pe an. In 2007 compania a inregistrat o crestere de 60% a cifrei de afaceri fata de 2006, insa mai toate companiile din industrie au inregistrat cresteri, contextul de piata fiind unul foarte favorabil. Anul acesta Constantinescu estimeaza o crestere cu 20-30% a afacerilor fata de 2007. Datele Ministerului de Finante arata ca Target Romania a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de peste 244.000 de euro, ceea ce inseamna ca anul acesta compania va depasi 500.000 de euro. "In continuare exista o cerere mare, insa piata este mai asezata fata de explozia din 2007", mai adauga Constantinescu, care este de parere ca in prezent piata de executive search este foarte divizata, existand atat companii mici, cat si retele internationale. "Putem gasi consultanti care lucreaza pe cont propriu, firme locale mici, mari pana la reprezentantele retelelor internationale de executive search", spune aceasta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO