Profesii

Cum arată piaţa muncii în 2022, după doi ani de pandemie: Flexibilitatea va prima în rândul beneficiilor cerute de angajaţi, presiunea pe nivelul salarial va fi mare, iar fluctuaţia de personal va creşte

Cum arată piaţa muncii în 2022, după doi ani de...

Autor: Ramona Cornea

19.05.2022, 09:53 1086

După doi ani de pandemie, piaţa muncii din România va fi caracterizată de cel puţin trei mari tendinţe în 2022: flexibilitatea va prima în rândul beneficiilor cerute de angajaţi, presiunea pe nivelul salarial va fi mare pentru companii, iar fluctuaţia de personal va creşte.

”Odată cu ridicarea restricţiilor impuse de pandemie, organizaţiile încep să îşi reia la scara largă planurile strategice de dezvoltare şi bugetele de investiţii, inclusiv în ceea ce priveşte soluţiile de gestionare a proceselor de HR şi de digitalizare a acestora, în vederea eficientizării activităţilor de zi cu zi. Cu toate acestea, trebuie să avem în vedere faptul că pandemia nu s-a terminat, iar acest context afectează în continuare domeniul resurselor umane”, a spus pentru ZF Alexandra Peligrad, CEO al companiei de resurse umane Smartree.

Tendinţa companiilor de a le permite angajaţilor să lucreze de acasă sau în regim de muncă remote este una care va continua pentru o lungă perioadă pe piaţa locală a muncii.

”Vedem mai puţine companii care îşi întrerup activitatea, fie permanent sau temporar, dar tendinţa de reinventare continuă a proceselor interne şi a mediului de lucru prin munca de acasă sau sistemul hibrid este una care se va resimţi pentru mult timp şi probabil că va face parte din noul normal”, adaugă CEO-ul Smartree.

Pe de-o parte, angajaţii vor miza mai mult anul acesta pe nevoia de flexibilitate, beneficiu din ce în ce mai întâlnit în perioada pandemiei, când munca remote a devenit standardul pentru mulţi dintre ei, afirmă ea.

”Adică, pe lângă importanţa salariului şi a beneficiilor deja existente în companii înainte de pandemie, flexibilitatea va prima în rândul beneficiilor cerute de către angajat. Iar când vorbim de flexibilitate, ne referim la un program de lucru hibrid, cu zile când se poate lucra şi de acasă. Companiile care nu vor ţine cont de aceste cerinţe ale angajaţilor vor risca să piardă oameni valoroşi. Acest risc este cu atât mai mare cu cât, anul acesta, se observă o disponibilitate crescută în rândul angajaţilor de a-şi schimba locul de muncă. Tendinţa este şi mai clară dacă ne uităm la anii 2021 şi 2020, când situaţia era incertă în foarte multe sectoare de pe piaţa muncii şi majoritatea angajaţilor au preferat să se bucure de securitatea postului curent.”

Pe lângă această cerinţă de flexibilitate, angajaţii caută din ce în ce mai mult sa facă parte din organizaţii care au valori similare cu ale lor. Alexandra Peligrad crede că în 2022 acest aspect va fi un alt criteriu decisiv care va sta la baza alegerii unui nou angajator, adăugând că acest fapt reiese deja din numărul mare de demisii înregistrate de companii la începutul acestui an.

”Pe de altă parte, angajatorii vor pune accent mai mult ca în anii trecuţi pe abilităţile angajaţilor. Multe companii îşi propun să se diferenţieze de concurenţă şi să vină cu idei inovative, iar cel mai bun mod de a face acest lucru este angajarea unui capital uman foarte bine pregătit, capabil să se descurce şi atunci când se întâlneşte cu cele mai neaşteptate provocări”, adaugă reprezentanta Smartree.

De asemenea, angajatorii vor fi nevoiţi să-şi adapteze semnificativ pachetul de beneficii astfel încât să reuşească să reţină angajaţii în companie, dar şi să atragă personal nou.

”În ceea ce priveşte angajaţii, am observat că aceştia au devenit mult mai activi şi dornici de a face schimbări profesionale, astfel că fluctuaţia mare de personal marchează şi ea o tendinţă anul acesta. Pe de cealaltă parte, am observat că din ce în ce mai multe companii dezvoltă programe şi traininguri de tip learning and development tocmai ca un răspuns pentru neconcordanţa dintre cererea de angajaţi şi oferta disponibilă pe piaţa muncii”. 

În ceea ce priveşte salariile, CEO-ul Smartree spune că este greu de apreciat dacă organizaţiile vor ţine pasul cu inflaţia, având în vedere că BNR a estimat că rata anuală a inflaţiei va creşte la 11,2% până la jumătatea anului 2022.

”Ca efect direct, această accelerare puternică a ritmului de creştere pe termen foarte scurt a inflaţiei va încetini considerabil evoluţia economică în următorii doi ani, ceea ce se va resimţi în activitatea companiilor. Presiunea pe nivelul salarial va fi destul de mare, deoarece inflaţia va reduce puterea de cumpărare a populaţiei cu salariile actuale. Compensarea acesteia prin modificări salariale, în contextul actual economic şi internaţional ridică provocări semnificative pentru companii, mai ales în ceea ce priveşte bugetele alocate acestui segment”, explică ea.

O altă tendinţă pe care o vede Alexandra Peligrad în piaţa muncii de anul acesta este că vor exista din ce în ce mai multe companii care le vor oferi angajaţilor posibilitatea de a-şi accesa salariul la cerere.

”Este un trend global care încet, încet îşi face apariţia şi în România şi le permite angajaţilor să-şi acceseze oricând şi de oriunde salariul pentru zilele deja lucrate. În prezent, mai mult de 15% din clienţii Smartree practică plata salarială în două tranşe lunare, avans şi lichidare, însă majoritatea companiilor clienţi acordă avansuri la cerere angajaţilor care solicită plata în timpul lunii, înaintea datei de primire a salariului.”

Pentru acest aspect, compania Smartree a încheiat un parteneriat cu Salarium, un fintech care a dezvoltat o platformă software prin care angajaţii au posibilitatea de a primi un avans din salariu.  Alexandra Peligrad spune că obiectivul principal al parteneriatului dintre Smartree şi Salarium este acela de a le oferi companiilor clienţi şi angajaţilor acestora un nou tip de beneficiu, respectiv posibilitatea de a accesa în avans salariul lunar pentru zilele deja lucrate.

”Dinamica de consum a crescut în ultimii ani, accentuând nevoia accesului imediat la banii disponibili din salariu. În urma sondajelor şi a studiilor realizate în plan naţional, am descoperit că 70% dintre români se confruntă cu un nivel de stres financiar ridicat, acesta fiind şi principalul motiv al demisiilor, iar 61% dintre angajaţi spun că nu vor să aştepte până la ziua de salariu pentru a-l accesa. Astfel, accesul la salariu înainte de ziua de plată a devenit o nevoie pentru tot mai mulţi oameni”, spune şi Alina Ştefan, CEO al Salarium.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO