Profesii

Aşteptare înfrigurată şi apeluri la calm în faţa temutului Covid-19. În vămile româneşti agitaţia creşte pe măsură ce sporeşte temerea că românii din străinătate aflaţi în zonele sensibile vor încerca să se întoarcă acasă pentru a se proteja de virus

Aşteptare înfrigurată şi apeluri la calm în faţa...

Autor: Ştefan Stan

25.02.2020, 00:05 1235

Apelurile la calm în faţa posibilului anunţ al apariţiei coronavirusului Covid-19 în România s-au înmulţit luni, pe măsură ce situaţia din Italia - unde trăiesc şi lucrează peste un milion de români - se complică.

„Cer cetăţenilor să ia informaţii din surse oficiale, să facă abstracţie de diferitele categorii de informaţii care sunt date pe surse, să urmărească toate comunicările oficiale. În momentul de faţă suntem bine organizaţi, suntem extrem de mobilizaţi în a lua toate măsurile care se impun în astfel de situaţii. Nu este niciun caz diagnosticat cu coronavirus, niciun cetăţean român nu este infectat. Autorităţile lucrează de două luni de zile organizat“, a îndemnat luni premierul Ludovic Orban.

Situaţia se schimbă de la o oră la alta. La închiderea ediţiei print, în peninsula italiană erau raportate cinci decese şi peste 200 de îmbolnăviri cu Covid-19. Tocmai faptul că în Italia trăieşte o comunitate de români atât de puternică potenţează temerea că virusul va ajunge şi în România.

Ministerul Sănătăţii a anunaţ că va trimite Corpul de Control în punctele de trecere a frontierei pentru a verifica dacă sunt luate măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Decizia a fost luată luni dimineaţă, în urma comitetului de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor constituit de instituţie. Decizia autorităţilor este ca românii care se întorc din Italia, din zonele afectate, să stea, obligatoriu, în carantină 14 zile – persoanele suspecte în locuri amenajate special, iar cele care nu prezintă suspiciuni, la domiciliu.

Reprezentanţii Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu-Jiu, judeţul Gorj, au decis, luni, să suspende cursurile după ce unei studente care s-a întors recent din Italia i s-a făcut rău la facultate, fiind suspectă de coronavirus. Cursurile Universităţii din Târgu-Jiu au fost suspendate preventiv până săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, a anunţat luni pe Facebook că cei doi români întorşi din China, care au fost izolaţi 14 zile în clădirea pusă la dispoziţie de Primăria Capitalei, sunt sănătoşi. Implicaţiile economice sunt şi ele de luat în seamă. Temerile legate de răspândirea coronavirusului vor determina românii să se orienteze către vacanţele în România, conform estimărilor portalului de rezervări hoteliere Travelminit.ro. 

 

Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen în 1995. Până acum, controalele la frontieră au fost refăcute temporar din motive de siguranţă publică. ZF

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO