Profesii

Aţi angaja pe cineva care şi-a dat în judecată fostul angajator?

Aţi angaja pe cineva care şi-a dat în judecată fostul angajator?

Foto Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

26.11.2012, 00:06 3537

Tot mai mulţi angajaţi din corporaţiile locale au ajuns în instanţele de judecată în ultimii ani, mai ales după ce au văzut că unii colegi de-ai lor au câştigat procesul cu angajatorul şi că au avut, cel puţin pe termen scurt, câteva beneficii de pe urma reuşitei lor. Şansele ca angajaţii care şi-au dat în judecată fostul angajator să îşi găsească rapid şi uşor un nou loc de muncă la fel de bun sunt însă minime, spun specialiştii.

"Am avut o colegă care a dat în judecată banca, a câştigat procesul şi au fost nevoiţi să o reangajeze. După trei luni, au concediat-o şi acum nu ştie ce să facă", spune o angajată care lucrează într-una din cele mai mari bănci de pe piaţa locală.

Oamenii de HR spun la unison că se gândesc de două ori atunci când au un astfel de candidat, care oricum are un dezavantaj din start în procesul de recrutare.

"Aş fi sceptică dacă aş avea un astfel de candidat, nu ştiu dacă l-aş chema la interviu măcar. Un asemenea angajat este periculos, el urmăreşte altceva, pune interesul lui în faţa intereselor companiei şi nu îmi asum astfel de riscuri", spune Ioana, care se ocupă de recrutare în cadrul unei multinaţionale cu peste 700 de angajaţi.

Şi head-hunterii se feresc să cheme la interviuri astfel de candidaţi, pentru că un manager bun are mereu o uşă deschisă la foştii angajatori, indiferent de motivele pentru care a plecat din companiile respective. De ce? Pentru că dacă nu a reuşit să rezvolve o problemă pe cale amiabilă, atunci sigur nu are abilităţile potrivite pentru un nou job de conducere.

Modelul angajatului care îşi dă în judecată compania a prins contur mai ales după ce s-au tot popularizat cazurile în care angajaţii americani din corporaţii câştigau aceste procese şi aveau pachete de beneficii foarte generoase.

De regulă, în România, cazurile cele mai fericite pentru angajaţi sunt cele în care nu se ajunge la proces, dar în care aceştia cunosc detalii interne despre companie şi "forţează" acordarea de pachete de exit generoase, pentru a nu ajunge cu dosarul în instanţă.

Aţi avut angajaţi care v-au dat în judecată? Aţi angaja un candidat care şi-a dat în judecată fostul angajator? De ce?Aşteptăm opiniile şi comentariile dvs. la adelina.mihai@zf.ro, www.zf.ro/profesii/ sau pe pagina de Facebook a ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO