Profesii

Automatizarea va afecta inegal Uniunea Europeană

Automatizarea va afecta inegal Uniunea Europeană

Autor: Catalina Apostoiu

27.09.2019, 00:05 892

Un nou raport spune că noile tehnologii au potenţialul de a face ca unele joburi să dispară cu totul, afectând natura activităţii pentru milioane de posturi din Europa, scrie EUObserver.

Joburile cu cea mai ridicată probabilitate de a fi afectate de noile tehnologii ca inteligenţa artificială şi robotica sunt cele care necesită un nivel scăzut de educaţie, implică sarcini de rutină, sunt predictive sau nu implică interacţiuni sociale complexe, relevă raportul publicat recent de Joint Research Center (JRC) din cadrul Comisiei Europene.

Şoferii, operatorii de utilaje, asistenţii de pregătire a alimentelor, curăţătorii sau muncitorii din sectorul minier, al construcţiilor sau manufacturier se numără printre ocupaţiile aşteptate a fi automatizate pe viitor.

„Munca şi cerinţele privind calificările evoluează rapid ca urmare a progresului tehnologic, generând provocări pentru UE“, potrivit lui Tibor Navracsics, comisar pentru educaţie, tineret, cultură şi sport, responsabil pentru JRC.

Societăţile şi guvernele nu trebuie să aştepte să se pregătească pentru provocările viitoare în acest domeniu, avertizează raportul.

Ameninţarea pe care o presupune automatizarea pentru lo­cu­rile de muncă nu este una uniformă, variind de la 6% în Norvegia la 33% în Slovacia, cu o medie de 14% în ţările OCDE.

Riscul automatizării locurilor de muncă va fi probabil mai ri­dicat în Europa Centrală (Slovacia, Slovenia, Polonia) şi Euro­pa de Sud (Grecia, Spania), în timp ce ţările nordice şi Ma­rea Britanie par să aibă în faţă un risc mai scăzut, indică raportul.

De exemplu, sub 50% din ocupaţiile non-manageriale şi tehnice din sectorul francez al materialelor textile ar putea fi automatizate până în 2030, în timp ce în cazul Poloniei procentul este apropiat de 78%, potrivit Eurofound. 

În plus, ţările cu o mai mare parte a numărului de locuri de muncă în sectorul manufacturier vor fi mai expuse în faţa automatizării decât cele care se concentrează pe servicii.

În raport, centrul îndeamnă comisia să se adreseze în special provocărilor legate de calificarea muncitorilor.

Comisia a propus investirea a 9,2 miliarde de euro din următorul buget al UE (2021-2027) pentru soluţionarea provocărilor de ordin digital.

„Trebuie să ne asigurăm că politicile privind munca şi cele sociale sunt adecvate pentru piaţa muncii din secolul 21“, a avertizat Marianne Thyssen, comisar pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi mobilitatea forţei de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO