Profesii

Avertismentul unui antreprenor roman din regiunea Moldovei. "Nu mai găsim oameni. Ar trebui să putem aduce cu costuri mici angajaţi din Ucraina sau Moldova"

Daniel Guzu: Vreau să văd stabilitate economică, niciun conflict între politicieni nu este bun.

Daniel Guzu: Vreau să văd stabilitate economică, niciun conflict între politicieni nu este bun.

Autor: Mirabela Tiron

31.01.2017, 00:08 5538

Romania trebuie să urmeze exemplul Poloniei şi să importe, măcar temporar, muncitori din state non-UE, la costuri mai mici.

Criza acută de personal cu care se confruntă atat antreprenorii, cat şi managerii din companiile străine ar putea fi rezolvată dacă autorităţile ar facilita accesul imigranţilor din state non-UE la piaţa muncii din Romania.

"Anul trecut am făcut cerere la forţele de muncă din Vrancea pentru 150 de muncitori sezonieri pentru livezi, dar nu am primit niciunul. Nu găsim oameni. Ar trebui să se reducă taxele pentru aducerea de non­comunitari la muncă, să putem aduce cu costuri mici oameni din Ucraina sau Republica Moldova pentru două-trei luni de muncă, aşa cum fac polonezii. Am şi unde să îi cazez, dar trebuie sim­plificată procedura aducerii de forţă de muncă", a spus omul de afaceri Daniel Guzu, care controlează producătorul de materiale de construcţii Duraziv şi alte afaceri în agricultură.

În Romania, salariul mediu net pe economie este de 480 de euro pe lună, în timp ce în Republica Moldova nivelul este de 2,5 ori mai mic (caştigul salarial mediu fiind de 190 de euro net/ lună), iar în Ucraina este de 3 ori mai mic (salaiul mediu fiind de 160 de euro net/ lună).

Şi Rareş Măcinică, managing director al companiei de logistică Lagermax AED Romania, a spus, în cadrul emisiunii online de business ZF Live, că poziţiile de şofer sunt din ce în ce mai greu de acoperit, iar   soluţie pentru rezolvarea deficitului de forţă de muncă din Romania ar putea fi importul de imigranţi din Ucraina, Republica Moldova sau chiar din Siria.

De asemenea, deficitul de şoferi ar putea fi atentuat şi prin mutarea unor angajaţi din administraţia publică (cum ar cei de la Poşta Romană, de exemplu) în mediul privat.

Anual, pe piaţa forţei de muncă intră 5.500 de angajaţi străini care provin din afara statelor UE, în timp ce 40.000 de romani pleacă în străinătate pentru a munci.

Creşterea salariilor (astfel încat oamenii să nu mai plece la muncă în străinătate) şi dublarea, într-o primă fază, a numrului de permise de muncă acordate cetăţenilor din state non-UE sunt două dintre soluţiile crizei de personal, a spus la ZF Live şi Elena Antoneac, head of operations în Nestlers Group, companie care oferă servicii de imigrare şi mobilitate globală.

Anul trecut, companiile au făcut un număr-record de noi angajări, efectivul total al angajaţilor din economie crescand cu 170.000 de persoane.  De altfel, nevoia mare de candidaţi care să lucreze mai ales în fabricile din vestul ţării şi din Transilvania i-a "împins" pe angajatori să recruteze personal chiar din biserici sau prin parteneriate cu penitenciarele. În acelaşi timp, angajatorii din fabricile din jurul Aradului au avut anul trecut mari probleme în asigurarea cazării muncitorilor recrutaţi temporar din satele din judeţele Moldovei, întrucat nu există în regiune suficient de multe pensiuni în care aceştia să fie cazaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO